13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 30 oktober 2017 10:14 - Uppdaterad 30 oktober 2017 10:19

Schweizisk public service utmanas i folkomröstning

Om några månader ska schweizarna ta ställning till ett förslag om att slopa TV-avgiften i landet och därmed beröva public service-företagen 75 procent av sina inkomster.

”No Billag” heter förslaget som schweizarna ska rösta om den 4 mars nästa år. Billag är Schweiz motsvarighet till Radiotjänst i Kiruna (Rikab) och inkasserar varje år motsvarande nästan 11 miljarder kronor i mottagaravgifter

Förslaget att göra betalningen av public service frivillig är ett initiativ som vuxit fram inom det högerpopulistiska partiet SVP (Schweizerischer Volkspartei). 

Både regeringen och en majoritet i det schweiziska parlamentet uppges vara emot förslaget men en opinionsundersökning pekar på att närmare hälften av befolkningen kan komma att stödja det. Endast 37 procent säger klart nej.

Under press

Precis som i de flesta andra europeiska länder har schweizisk Public service varit under stark press på senare år. De privata mediehusens lönsamhet har försämrats, samtidigt har de schweiziska PS-företagen med SRG/SSG i spetsen vuxit och är även ledande nyhetsportaler online.

TV-avgiften som i Schweiz är 451 franc (ca 3 800 kronor) per år och hushåll har utsatts för allt skarpare kritik.  2015 beslutade schweiziska folket med knapp majoritet (50,1 procent) att den apparatbaserade avgiften från 2019 ska ersättas med en avgift som alla hushåll måste betala. 

Innebär mindre pengar

Den nya obligatoriska avgiften kommer att för flertalet vara cirka 25 procent lägre än den nuvarande licensen. Som konsekvens måste SRG/SSR minska sin kostym då medelstilldelningen kommer att bli ungefär 350 miljoner kronor mindre per år. 

Exakt vilka konsekvenserna blir om No Billag-förslaget går igenom och den obligatoriska avgiften avskaffas är oklart. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör