22 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 4 februari 2015 19:27

BBC Cymru planerar flytt

I Wales huvudstad Cardiff har BBC nu sålt sitt stora fastighetskomplex från 60-talet för att så småningom flytta in i mer tidsenliga lokaler.

BBC Wales är en stor enhet inom BBC och gör inte bara program på kymriska utan även dramasuccéer som Sherlock. Redan 2013 meddelade den regionala ledningen att man var ute efter att etablera BBC på en ny adress i Cardiff och meningen är nu att BBC ska bli en tung hyresgäst i ett jättelikt nybygge ”Central Square” vid centralstationen i Cardiff där sammanlagt 10 000 personer (de flesta förstås andra än BBC:are) ska ha sina arbetsplatser.

– BBC:s beslut att flytta till Central Square är en viktig del i skapandet av en allmän plats i Cardiff, värdig vilken europeisk huvudstad som helst, sägerPhil Bale, Cardiffs ledande politiker.

Säljs som bostadsområde

BBC i Wales lät bygga det komplex i Llandaff i norra Cardiff som togs i bruk 1966 men som nu alltså säljs för att bli bostadsområde.

Redan tidigare har dock bl a BBC Wales nationalorkester och nationalkörer flyttat till ett nytt konsert & kulturcenter i staden och dramaproduktionen flyttades 2011 till ett nytt studiokompex i Roath Lock i Cardiffs gamla hamnområde.

Sherlock

Sherlock – som görs för BBC Wales av produktionsbolaget Hartswood Films – har däremot inte producerats vare sig i Roath Lock eller i det studiokomplex som nu sålts, utan i Upper Boat Studio i Rhondda-dalen, de gamla kolgruvedistrikten i kullarna innanför Cardiff.

Det är däremot obekant om de nya Sherlock-inspelningar som inleds nu under 2015 ska äga rum där.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör