10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Niclas Berglund och Stefan Åsberg i hamnen i Aden, Jemen.

Niclas Berglund och Stefan Åsberg i hamnen i Aden, Jemen.

Publicerad 23 januari 2018 17:19 - Uppdaterad 26 januari 2018 13:01

Stefan Åsberg och Niclas Berglund får Nils Horner-priset

SVT:s mellanösternteam Stefan Åsberg och Niclas Berglund tilldelas Nils Horner-priset ”för att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen.”

– Det känns fantastiskt! En otrolig ära! säger korrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund på telefon från Jemen, där de befinner sig på reportageresa.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds i sin yrkesutövning i Afghanistan 2014. Året efter instiftades Nils Hornerpriset av hans tidigare arbetsgivare Borås Tidning med dess ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse, tillsammans med Sveriges Radio och JMG vid Göteborgs universitet.

Sedan dess delas priset ut varje år till utrikesjournalister som verkar i ”Nils Horners anda”. Journalister som skildrar stora skeenden genom möten med människor på plats. I kriser såväl som i vardag - och journalister som har ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

– Det här är det finaste pris man kan få, säger Niclas Berglund, och Stefan Åsberg håller med:

– Ja, Nils berättade om den svåra komplicerade vardagen. Sådana berättelser tar tid, kostar pengar och är farliga att göra. Det är stort att i detta sammanhang bli uppmärksammad.

Träffade Nils i Pakistan

Stefan Åsberg träffade Nils Horner i Pakistan.

- Jag träffade honom bara en gång, även om vi flera gånger arbetade på samma platser. Nils var inte den som tog plats utan höll sig lite för sig själv - istället ville han sätta sina berättelser i fokus.

– Men i Islamabad i Pakistan fick vi en lång och mycket trevlig kväll tillsammans på en kinesrestaurang. Det är ett fint minne.

Niclas Berglund fick tyvärr inte möjlighet att träffa Nils Horner.

– Nej, men som så många andra så känner jag radiorösten. Rösten som berättade och rapporterade. Nils är en förebild för mig och har betytt oerhört mycket.

Högriskresa i Jemen

Stefan Åsberg i ett Rapportinslag på söndagskvällen.

Stefan Åsberg i ett Rapportinslag på söndagskvällen. (foto: Niclas Berglund)

Just nu befinner sig Stefan Åsberg och Niclas Berglund i Aden i Jemen där de varit några dagar. Två tredjedelar av Jemens befolkning svälter, det är krig i landet och svårlösta konflikter som pågått länge.

– Det är väldigt svårt att arbeta här men vi tar det försiktigt. Det tog ett år att få visum, vilket också visar hur svårt det här jobbet många gånger är, säger Stefan Åsberg och fortsätter:

– Detta är en högriskresa, men det är viktigt att komma hit och berätta historierna live. Besöka platserna och möta de utsatta människorna. Först då förstår man.

En man i fiskeläget berättar om kriget och de svåra levnadsförhållandena i Jemen.

En man i fiskeläget berättar om kriget och de svåra levnadsförhållandena i Jemen. (foto: Niclas Berglund)

Hur ser säkerhetsläget för er del ut?

– Den här gången jobbar vi med ett säkerhetsföretag, som står för vår säkerhet. Det blir lite svårare att jobba eftersom vi inte kan röra oss fritt, samt att det blir logistiskt omständligare då det tar lång tid att planera varje utfärd, men vi känner oss säkra, säger Niclas Berglund.

Delas ut 15 maj

Nils Horner-priset, som är på 25 000 kronor, delas ut på JMG den 15 maj och både Stefan Åsberg och Niclas Berglund hoppas kunna vara på plats då.

Nils Horner-priset innefattar också att pristagaren/pristagarna ska hålla en föreläsning på JMG respektive på Bäckagymnasiet i Borås.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör