15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokumentären Den sista skörden.

Dokumentären Den sista skörden. (foto: SVT)

Publicerad 18 september 2017 07:00 - Uppdaterad 18 september 2017 10:46

Den sista skörden nominerad till världens äldsta miljöfilmpris

Den sista skörden, Tina-Marie Qwibergs dokumentär om planetens jordar, är nominerad till El Sol de Oro (Golden Sun) vid FICMA Barcelona. Festivalen tar plats den 2 - 9 november.

Den sista skörden valdes ut bland 1400 bidrag att tävla i kategorin Official Short Documentary Section.

Filmen berättar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad – jorden. Den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord, det påverkar näringsinnehållet i vår mat och näringsbrist kan vara orsaken till det vi kallar välfärdssjukdomar. Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver det som allra mest.

- Den sista skörden handlar om en nära framtid, möjligen så nära som en generation, innan vi förbrukat det ytterst tunna skikt matjord vi har tillgång till. Vi måste göra upp med hela idén att jord, ekosystem och naturen är något vi ska exploatera istället för att samarbeta med om vi vill ha en framtid. Utan liv ingen jord och utan jord inget liv. Att dokumentären visas i tävlan på FICMA känns både angeläget och spännande, säger regissören Tina-Marie Qwiberg. 

FICMA Barcelona

Barcelona International Environmental Film Festival, eller FICMA, startades för 24 år sedan och filmpriset El Sol de Oro är världens äldsta miljöfilm-pris.

Det tävlas i sju kategorier varav tre utgör Official Selections: Documentary, Documentary Short och Short Films Fiction. Vinnaren i respektive kategori belönas med en statyett tillverkad av återvunnet handblåst glas – El Sol de Oro (Golden Sun).

Tina-Marie Qwiberg har tidigare regisserat dokumentären Bieffekten (2014).

Se Den sista skörden på SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör