6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Björn Borg

Shia LaBeouf som John McEnroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg i Janus Metz film ”Borg”. (foto: Julie Vrabelová/Nordisk Film)

Publicerad 14 augusti 2017 06:50

Filmen om Björn Borg öppnar i Toronto

Janus Metz film ”Borg” öppnar Torontos filmfestival, som startar 7 september. Det är första gången någonsin en svensk film får det prestigefulla uppdraget att inleda festivalen.

Dessutom kommer Lisa Langseths ”Euphoria”, Björn Runges ”The Wife” och Ruben Östlunds ”The Square” att visas i Toronto.

Samtliga fyra kommer att sändas i SVT framöver.

”Borg” deltar i Torontos galasektion och handlar om den starka rivaliteten mellan tennisstjärnorna Björn Borg och John McEnroe under 1970- och 1980-talen. I huvudrollen som Björn Borg ser vi Sverrir Gudnason, nästan kusligt porträttlik, medan John McEnroe spelas av Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf.

Poster för Borgfilmen.

Poster för filmen

I övriga roller syns bland andra Stellan Skarsgård, Tuva Novotny och Björn Granath (i sin sista filmroll). Som den unge Björn Borg ser vi tennisstjärnans egen son, Leo Borg.

”Borg” är regisserad av danske Janus Metz efter ett manus av Ronnie Sandahl. Producenter är Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström Nicastro för SF Studios Production, i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Nordisk Film, Sirena Film och Yellow Film & TV.

Euphoria

Euphoria

Alicia Vikander och Eva Green spelar huvudrollerna i Lisa Langseths film ”Euphoria”. (foto: SF Studios)

Lisa Langseths första engelskspråkiga film ”Euphoria” deltar i tävlingssektionen Platform på Torontos filmfestival.

Filmen är ett existentiellt drama om två omaka systrar, som spelas av Alicia Vikander och Eva Green. I övriga roller syns bland andra Charlotte Rampling och Charles Dance.

Frida Bargo och Patrik Andersson har producerat filmen för B Reel Films, Vikarious Film (Alicia Vikanders eget produktionsbolag) och Dancing Camel Films. Samproducenter är SVT, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Nordsvensk Filmunderhållning, SF Studios och Reel Ventures.

The Wife

Filmen The Wife

Glenn Close och Jonathan Pryce spelar det äkta paret i Björn Runges ”The Wife”. (foto: Meta Film London)

Björn Runges ”The Wife” deltar i galasektionen på Torontos filmfestival. Filmen handlar om en kvinna som offrat sin egen talang och karriär för sin make, som är en uppburen författare. Allt ställs på sin spets i samband med att maken ska ta emot Nobels litteraturpris i Stockholm. I huvurollerna syns de internationella storstjärnorna Glenn Close, Jonathan Pryce och Christian Slater.

”The Wife” är en internationell samproduktion med Peter ”Piodor” Gustafsson som svensk samproducent, för bolaget Spark Film & TV. SVT har förköpt filmen för visning framöver.

The Square

Dessutom kommer Ruben Östlunds Cannesvinnare ”The Square” att visas i Torontos sektion Special Presentations.

Filmen är samproducerad av SVT och kommer att tv-sändas hösten 2018.

Fakta:

Torontos internationella filmfestival TIFF är den största och viktigaste filmfestivalen i Nordamerika. Av många anses den också som den näst mest inflytelserika i världen, efter festivalen i Cannes.

TIFF grundades 1976 och har sedan dess vuxit enormt. Förra året visades 397 filmer från 83 länder på festivalen, inför närmare en halv miljon åskådare.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör