10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Markus Dahlberg och Cecilia Eriksson Granér vann Gävleborgs Journalistpris 2016.

Markus Dahlberg tar emot Gävleborgs Journalistpris 2016. (foto: Anna Norling)

Publicerad 3 maj 2017 09:36 - Uppdaterad 3 maj 2017 10:35

Markus Dahlberg och Cecilia Eriksson Granér vann Journalistpris

Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg på SVT Nyheter Gävleborgs redaktion i Hudiksvall vann på måndagskvällen Gävleborgs Journalistpris 2016 för deras granskning om Region Gävleborg.

Markus Dahlberg blev förvånad då hans och Cecilia Granérs namn ropades upp som vinnare av Gävleborgs Journalistpris 2016.

– Jag är så klart jätteglad! Jag tycker att det görs mycket bra journalistik från kollegor runt om i länet så konkurrensen är hård.

Hur kom idén till granskningen?

– Det började som ett tips om att Region Gävleborg hade väldigt påkostade konferenser för ledningen. Efter det var det hederligt journalistarbete som tog vid. Det vill säga begära ut offentliga uppgifter och räkna och det uppenbarades att tipset stämde. Tips är jätteviktiga när det handlar om att göra bra journalistik.

Hur var responsen på den?

– Detta publicerades samtidigt som förslaget om förändrad arbetstid för ambulanspersonalen. Jag tror att det stack extra mycket i deras och i allmänhetens ögon.

Vad innebär priset för dig?

– Det är en bekräftelse på att det vi gör förhoppningsvis är viktig och spelar roll.

Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg.

Markus Dahlberg och Cecilia Eriksson Granér. (foto: SVT)

Andra året

I ett års tid har vandringspokalen stått på redaktionen i Gävle. Förra året vann nämligen Lina Abusagr för hennes reportageserie om och med flyktingar.

– Att för andra året i rad se det här priset gå till medarbetar på SVT Nyheter Gävleborg, gör mig alldeles varm om hjärtat, säger Jimmy Roos, redaktionschef på SVT Nyheter Gävleborg.

Han hyllar Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg, som arbetar på systerredaktionen i Hudiksvall.

– De har återigen visat att med en stark journalistisk kompass att gå efter, så har storleken på redaktionen faktiskt ingen betydelse, säger Jimmy Roos.

– Jag är mycket stolt över att ha två så kompententa medarbetar på redaktionen, och de är väl värda den uppskattning för gott journalistiskt hantverk, som det här priset innebär, säger han.

Så här lyder motiveringen:

”Det finns grävande som mest är lite skrapande på ytan – och så finns det grävande där spaden tränger djupt ner och får upp saker som legat dolt länge.2016 års Journalistpristagare grävde djupt.

De hittade saker som gömts och glömts och, kanske viktigast av allt, hittade de en av grundstenarna i journalistiken. I tider när begrepp som 'fake news' och 'alternativa fakta' kletas fast på vår bransch är det viktigare än någonsin att journalister visar vad journalistik är.

Med journalistisk noggrannhet och journalistisk envishet visade de med journalistisk tydlighet hur makthavare i Region Gävleborg inte följde lagen om offentlig upphandling och hur detta doldes i en väv av halvsanningar.

En väv som det krävs vass journalistik iför att spräcka.
Därför applåderar vi två värdiga vinnare av Gävleborgs Journalistpris 2016 - Cecilia Eriksson Granér och Markus Dahlberg på SVT Nyheter Gävleborgs redaktion i Hudiksvall.”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör