7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ruben Östlund

Ruben Östlund (foto: SVT)

Publicerad 28 april 2017 09:46 - Uppdaterad 28 april 2017 10:45

Ruben Östlunds nya film tävlar i Cannes

På torsdagkvällen kom det glädjande beskedet från Frankrike – Ruben Östlunds nya film ”The Square” är med och tävlar på årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

Det är första gången på 17 år som en svensk film kan vinna världens finaste filmpris, Guldpalmen. SVT är en av filmens samproducenter och den kommer att visas i SVT framöver.

En omtumlad Ruben Östlunds första känsla var:

- Lättnad! Jag har haft det på känn, jag tycker att vi gjort en mycket bra film. Men det var på håret att vi hann klart, säger han.

- Åh vad kul det ska bli att få ha en galavisning i Lumièrebiografen. Det finns scener i ”The Square” som är gjorda specifikt för den föreställningen med den smokingklädda publiken. Jag säger inte mer, ni kommer att förstå, fortsätter Ruben Östlund.

- Det är fantastiskt glädjande att Sverige äntligen har fått med en film i världens finaste filmtävling efter så lång väntan. Ruben Östlund är en helt unik filmberättare och vi är mycket stolta och glada över att vara samproducenter till ”The Square”, säger Agneta Perman, projektledare för SVT:s långfilmsgrupp.

Ruben Östlund och schimpansen Tiby, som har en roll i filmen.

Ruben Östlund och schimpansen Tiby, som har en roll i filmen. (Foto: Tobias Henriksson)

Speglar vår framtid

”The Square” är ett satiriskt drama som speglar vår samtid - om gemenskap, civilkurage och den välbeställda människans behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld.

Filmen handlar om Christian, en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Dagarna innan premiären på en prestigefull utställning blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Christian påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass.

Bild ur filmen ”The Square”.

Bild ur filmen ”The Square”. (Foto: Tobias Henriksson)

Manus och regi

Ruben Östlund står för både manus och regi. I rollerna syns Claes Bang (Bron), Elisabeth Moss (Mad Men), Dominic West (The Affair), Christopher Læssø (Darkland) och schimpansen Tiby. Filmen är producerad av Plattform Produktion, i en samproduktion med SVT, Film Väst, Coproduction Office, Société Parisienne de Production, Essential Film och Arte.

Senast en svensk film var med och tävlade i Cannes var år 2000, då både Liv Ullmans ”Trolösa” och Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” var nominerade.

Filmfestivalen i Cannes äger rum 17-28 maj. Klicka härlänk till annan webbplats för att se vilka övriga filmer som är med och tävlar om Guldpalmen (Palme d’Or).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör