7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Joakim Sandberg

Joakim Sandberg ha utnämnts till "Årets eldsjäl" för sitt engagemang kring SVT:s sändningar från SM och Nordiska mästerskaepn i Cosplay. (foto: Privat)

Publicerad 31 mars 2017 09:21 - Uppdaterad 31 mars 2017 10:18

Prisas som "Årets eldsjäl" - för SVT:s cosplay-sändningar

Joakim Sandberg, f d, allmän-tv-chef i Umeå har fått utmärkelsens ”Årets eldsjäl” för sitt arbete med SVT:s sändningar från SM och Nordiska mästerskapen i Cosplay.

Utdelare är Svenska cosplaycommunities medlemmar och föreningens jury.

- Fantastiskt roligt, men med det engagemang och ambition som svenska cosplayare har så har det varit ren belöning att få jobba med de här människorna. Det smittade också av sig på alla SVT-anställda som varit inblandade och bjudit tillbaka med all den professionalism och yrkesstolthet som finns på SVT, säger Joakim Sandberg och fortstätter:

- Att programledningen också vågade satsa på sändningar från denna relativt smala performancekonst visar ju på mod, men att stötta unga människor som vill uttrycka sig på scen och i sitt hantverkskunnande är ju också public service när det är som modigast.

Cosplay är en förkortning av “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

Motiveringen lyder:

”Nu är det nästintill en självklarhet att Cosplay-SM ska sändas på tv men 2014 var det verkligen inte så. Joakim Sandberg, då chef för SVT Umeå, fick i kontakten med Cosplay-SM och NärCon upp ögonen för cosplay och tog på sig uppdraget att hjälpa till. Han lyckades övertala SVT:s programnämnd till att detta var viktigt och stöttade Cosplay-SM genom hela utformandet av show och arrangemang så att 2015 kunde Cosplay-SM bli världens första cosplaytävling att sändas i sin helhet i nationell tv. Att Joakim som utomstående till cosplay kom in och med kärlek och engagemang och såg till att göra en dröm för många inom cosplay-sverige till verklighet gör honom till en av juryns nominerade till årets eldsjäl inom cosplay."

Inspirerats

Själv har Joakim Sandberg inspirerats så pass av cosplay att han plockat fram symaskinen ur gömmorna.

- Ja, det stämmer. Nu har jag satt mig framför symaskinen - senast det hände var i tredje klass i grundskolan. Inte en söm är rätt men det är kul. Fast det blir nog ett skinnförkläde i köket, men man vet ju aldrig.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör