7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Önnevall prisas.

Fredrik Önnevall prisas för sitt civilkurage. (foto: Foto: Andreas Rydbacken/SVT)

Publicerad 13 mars 2017 16:46

Fredrik Önnevall och tv-teamet prisas för civilkurage

Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah tilldelas 2017 års Antigone-pris, som uppmärksammar personer som visat civilkurage.

Bakom priset står Ljungskile folkhögskola.

Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah hjälpte under inspelningen av Fosterland 2014, den då 15-årige syriske flyktingpojken Abed att ta sig till Sverige. För detta dömdes de nyligen av tingsrätten i Malmö för människosmuggling med straffet villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Nu får de Antigonepriset, som delas ut av Ljungskile folkhögskola. Skolan definierar civilkurage så här:

”När en människa, med utgångspunkt från sitt eget hjärta och samvete, har modet att handla mot gruppens
oskrivna lagar eller maktens skrivna lagar, och är beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande, då visar
hon på en egenskap som är både allmänmänsklig och unik – civilkurage... När en människa visar civilkurage ger det hopp och kraft till andra..."

Ur juryns motivering:

”…En journalists uppdrag är att rapportera om verkligheten. Men ibland tränger sig verklighetens villkor så tätt inpå att man tvingas ställa sig frågor om ens personliga ansvar. Fredrik Önnevalls, Clas Elofssons och Hanin Shakrahs svar den här gången blev att de var tvungna att agera för en medmänniskas skull, trots att det både låg utanför deras uppdrag och bröt mot lagen. Det är i konflikten mellan lag och värderingar som framtiden formas. Många företeelser som idag omfamnas av både samhällsmoral och lag har en gång varit olagliga. Oavsett vilken den juridiska domen i slutänden blir, så kommer historien att ge dem som sätter människovärdet framför allt annat rätt.Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah har därmed – i tider av stängda gränser och allt hårdare villkor för människor i nöd – visat ett civilkurage som inspirerar oss andra.”

Antigonepriset 2017 delas ut tisdagen 9 maj på Ljungskile folkhögskola.

Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan.

Pristagarna får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 459 kronor till var och en av dem.

 

Fakta Antigone:

Antigone, dotter till Oidipus, har blivit känd genom Sofokles antika drama. Hon var en stark kvinna som vågade trotsa morbrodern Kreons – kung av Thebe – förbud mot att ge Antigones döde bror Polynikes en anständig begravning. Som straff för detta dömdes hon till döden. Antigones mod att trotsa maktens påbud har också inspirerat många sentida författare, bland andra Bertolt Brecht och Jean Anouih.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör