7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson

Åsa Edlund Jönsson (mitten), tillsammans med två av pristagarna: Till v: Erika Holst f d landslagsspelare i ishockey, nu utvecklingsansvarig på Svenska ishockeyförbundet. T h: Danijela Rundqvist, f d landslagspelare i ishockey, numera verksamhetschef för Djurgården damhockey och vinnare av Mästarnas mästare.

Publicerad 9 mars 2017 14:46

SVT:s sportchef - en förebild för jämställdhet

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson prisades på internationella kvinnodagen, tillsammans med 49 kvinnor som verkar för jämställdhet inom svensk idrott, på en sportgala på Handelshögskolan i Stockholm.

Motiveringen löd: ”Åsa Edlund Jönsson är SVT:s första kvinnliga sportchef. Med Åsa vid rodret har SVT utvecklat sitt jämställdhetsarbete och banat väg för fler kvinnor inom sportjournalistyrket.”

- Jag är stolt och glad över att få denna utnämning. Det känns stort att bli prisad tillsammans med 49 andra kvinnor som gjort så stora insatser inom idrotten på många olika sätt och inte minst för jämställdhet inom idrotten, säger Åsa Edlund Jönsson.

50 förebilder

Det är SAFWIS, Swedish Alliance For Women In Sports, som tagit fram listan med de 50 förebilderna. Initiativtagare till SAFWIS, som är en plattform som arbetar för inkludering och ökad jämställdhet inom svensk idrott, är Cruyff Institute, Elitfotboll Dam, Girls In Sport, GIH, och Handelshögskolan i Stockholm.

Under sportgalan på onsdagskvällen hölls också tal av Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, Sofia B Karlsson, jämställdhetskonsult inom idrott, Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och Brianna Newland, forskare vid University of Delaware i USA.

Verkat för jämställdhet

Valbara är alla kvinnor som erkänns för vad de har åstadkommit inom svensk idrott som utövare, tränare, ledare, funktionär, utbildare, forskare, företagare, journalist eller tjänsteperson.

Som förebild ska personen ha verkat för jämställdhet inom svensk idrott.

SAFWIS: Alla 50 kvinnorna som prisadeslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör