6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fares Fares

Fares Fares (Foto: Scanbox Entertainment)

Publicerad 30 januari 2017 13:58 - Uppdaterad 30 januari 2017 14:20

The Nile Hilton Incident vann pris på Sundance

Tarik Salehs nya film ”The Nile Hilton Incident”, med Fares Fares i huvudrollen, vann gångna helgen juryns pris för Bästa utländska film på amerikanska Sundance Film Festival.

Filmen, som är samproducerad av SVT, är en thriller som utspelar sig i Kairo strax före den egyptiska revolutionen startade i januari 2011.

The Nile Hilton Incident fick sin världspremiär på årets Sundance Film Festival och blev mycket uppskattad och omtaladlänk till annan webbplats. Till slut vann den alltså juryns stora pris i klassen World Cinema Dramatic. Regissören Tarik Saleh var själv på plats i Park City för att ta emot priset.

– Mottagandet av vår film har varit överväldigande. Jag är rörd över reaktionerna, sade en tagen Tarik Saleh efter prisceremonin.

Kvitto på talang

– Det är fantastiskt roligt när svensk långfilm når sådan festivalframgång utomlands och det här är ett kvitto på talang och förmågan att skapa en relevant berättelse idag. Stort grattis till Tarik, producenten Kristina Åberg och alla andra som kämpat för den här filmen, säger Agneta Perman projektledare för SVT:s långfilmsgrupp.

Tarik Saleh

Tarik Saleh (foto: Scanbox Entertainment)

I filmen blir den livströtte och självföraktande poliskommissarien Noredin (Fares Fares) utsedd att utreda mordet på en känd sångerska. Han inser snart att spåren pekar mot samhällets toppskikt, ända upp till presidentens innersta krets.

The Nile Hilton Incident är en samproduktion mellan Sverige, Danmark och Tyskland, med stöd från bland annat SFI, DFI, Eurimages. Skådespelare och filmteam är från USA, Frankrike, Sverige, Egypten, Marocko, Tyskland och Danmark. Svenska samproducenter är SVT, Film Väst, Nordsvensk Filmunderhållning, Chimney och Scanbox.

Visas i SVT

Filmen har svensk biopremiär i höst och kommer att visas på SVT framöver.

Sundance Film Festival har ägt rum sedan 1978 och brukar anses som den största amerikanska festivalen för så kallade independentfilmer.

Samtliga vinnare på Sundance Film Festival 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör