7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åklagaren Anders Harnesk, (Gustaf Hammarsten)

Åklagaren Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) i Midnattssol. (Foto:Ulrika Malm)

Publicerad 14 december 2016 19:13 - Uppdaterad 15 december 2016 17:07

Midnattssol vinner tre priser i Rom

Succén för SVT:s thrillerserie Midnattssol fortsätter. På söndagen vann serien hela tre priser på festivalen Roma Fiction Fest, för Bästa nya tv-serie, Bästa manus och Bästa regi.

Priserna delades ut på en ceremoni i Rom och på plats för att ta emot dem fanns seriens upphovsmän Måns Mårlind och Björn Stein.

Svensk-franska serien Midnattssol startar med ett bestialiskt mord på en fransk medborgare i Kirunas vildmark. Under utredningen måste svenske biträdande åklagaren Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) samarbeta med franska polisen Kahina Zadi (Leïla Bekhti) för att lösa fallet.

Tre tunga kategorier

På Roma Fiction Fest tog Midnattssol storslam och kammade alltså hem förstapriserna i de tre tunga kategorierna Bästa nya tv-serie, Bästa manus (Måns Mårlind och Björn Stein) samt Bästa regi (Mårlind/Stein).

I sitt tacktal betonade Måns Mårlind och Björn Stein att det just nu är en fantastisk tid att verka i när det gäller tv-drama:

- Vi tror den här tiden kommer bli ihågkommen som en storartad era. Till exempel - i den här serien talas fem språk, bland annat samiska och arabiska. Och även om den är gjord som en thriller handlar den i grunden om rasism. Den här serien hade inte kunnat göras för fem år sedan, sade Mårlind och Stein bland annat.

- Vi är tacksamma och stolta att juryn har gett oss detta erkännande, avslutade Mårlind och Stein sitt tacktal.

SVT Play

Juryn på Roma Fiction Fest leddes av amerikanska filmstjärnan Richard Dreyfuss, känd från filmer som Hajen och Närkontakt av tredje graden.

Midnattssol har precis sänts klart i Sverige och hela serien finns att se i SVT Playlänk till annan webbplats. Serien är producerad av SVT och Canal+ tillsammans med Nice Drama, Atlantique Productions och Filmpool Nord. Midnattssol är skapad och regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, efter en idé av Henrik Jansson-Schweizer och Patrick Nebout.

Samtliga nominerade internationella tv-serier på Roma Fiction Festlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör