6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pristagarna

Marét Steinfjell och Inga-Márjá Steinfjell får ta emot priset Gollegiella av kulturminister Alice Bah Kuhnke. (foto: Jannie Flodman/Sveriges Radio)

Publicerad 8 november 2016 13:29 - Uppdaterad 8 november 2016 15:45

Nordiskt samiskt språkpris till SVT och Sveriges Radio

Programledarna Inga-Márjá Steinfjell, Sameradion, och Máret Steinfjell, SVT Sápmi, har utsetts till vinnare av det samiska språkens största pris, ”Gollegiella 2016”.

Priset får de för sin sydsamiska radiotalkshow Steinfjell & Steinfjell som sänds varje vecka.

Priset delades ut vid en ceremoni i Stockholm på tisdagen av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Programledarna och systrarna Inga-Márjá Steinfjell och Máret Steinfjell fick priset för den timslånga sydsamiska talkshow, som Sameradion och SVT Sápmi sänder varje fredag.

- Priset betyder jättemycket! Någon har uppmärksammat arbetet vi gjort och att det värdesätts, säger Máret Steinfjell.

- Det har betydelse för andra också, inte bara för mig och Inga Márjá. Jag tror att även andra gläds, säger Máret Steinfjell.

Christina Ågren, chef för SVT Regionala Nyheter & Minoriteter:

- Fantastiskt roligt för pristagarna, för hela den samiska redaktionen och inte minst för den sydsamiska publiken, som ju är en minoritet bland samisktalande. Priset blir också ett kvitto på hur kreativt samarbete över bolagsgränserna kan skapa stort mervärde för publiken.

Något helt nytt

David Kreuk i bedömningskommittén säger att priset tilldelades systrarna Steinfjell för deras arbete med talkshowen på sydsamiska.

- De har ju gjort något helt nytt. Det har aldrig tidigare funnits en talkshow på sydsamiska! Det betyder väldigt mycket för dem som talar sydsamiska och för dem som vill använda språket, säger han.

Gollegiella-priset tilldelades också Kirsi Paltto och Jan Skoglund Paltto för att de i över två år har översatt varje nummer av Bamse till nordsamiska.

Alla pristagare

De fyra pristagarna längst fram: Jan Skoglund Paltto, Kirsi Paltto, Máret Steinfjell och Inga Márjá Steinfjell. (foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi)

Kulturministern

Kulturminister Alice Bah Kuhnke sa efter prisutdelningen att det betyder mycket för henne att dela ut Gollegiellapriset.

- Alla pristagarna har på olika sätt arbetat med att sprida de samiska språken, vilket är oerhört viktigt eftersom språken är hotade. En del språk talas nu bara av 300-500 personer. Vi står inför att språk faktiskt försvinner om vi inte gör något. Det är en minut i tolv, så det är viktigt att vi inser det och handlar. 

Hon berättade att hon brukade lyssna på talkshowen på radio.

- Ja, jag brukar ha på talkshowen på sydsamiska – trots att jag inte förstår någonting, men jag gläder mig åt att höra språket, säger Alice Bah Kuhnke

Bevara samiska språken

Gollegiella-priset, som instiftades av ministrarna för samefrågor samt sametingspresidenterna i Norge, Sverige och Finland, är på 15 000 € och delas ut vartannat år. Priset delas mellan de fyra pristagarna.

Syftet med språkpriset är att främja, utveckla och bevara de samiska språken i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör