6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anna-Klara Bankel

Anna-Klara Bankel (foto: Stina Gullander/Sveriges Radio)

Publicerad 10 oktober 2016 17:06 - Uppdaterad 10 oktober 2016 22:01

Anna-Klara Bankel prisas för sina reportage om utsatta

Anna-Klara Bankel, reporter på Uppdrag granskning, har tilldelats 2017 års Ludvig Nordström-pris för "en lång rad undersökande reportage som uppmärksammar utsatta människors situation”.

– Jag känner mig hedrad och glad. Lubbe Nordström verkade ju i en annan tid, men på vissa sätt påminner den lite om idag. Vi lever fortfarande med en bild av ett Sverige med socialt skyddsnät och välstånd, men många människor lever idag de facto utanför detta, i en samhällets nya skuggsida som många av oss inte riktigt vill kännas vid. Det är något jag försöker undersöka, för att ge de människorna en röst, säger Anna-Klara Bankel till svt.se

Motiveringen till priset lyder: "För en lång rad undersökande reportage som uppmärksammar utsatta människors situation. Med envist fotarbete och stor lyhördhet fångar hon upp och förmår gestalta komplicerade och aktuella samhällsberättelser. Hon ger röst åt de utsatta och ställer de svåra frågorna till oss andra. Anna-Klara Bankels journalistik är långsiktig och konsekvent."

Uppmärksammade reportage

Anna-Klara Bankel har under de senaste åren tillsammans med fotografen Emil Larsson gjort ett flertal uppmärksammade reportage, bl a”Narkotikadöden och det nya blandmissbruket” om missbruksproblemen i Stockholm, ”Konkurrensens pris” om trakasserierna mot fackliga vid bygget av Mall of Scandinavia samt ”Pojkarna från gatan” om de marockanska barnen som lever gatuliv på Stockholms gator.

Ludvig Nordström-priset är ett litterärt pris som utdelas årligen. Priset delas vartannat år ut till en novellist, och vartannat år till en journalist som verkar i Ludvig Nordströms anda.

svt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör