9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Glada vinnare: fr v: Johan Bernhagen, Martin Österdahl, Christer Björkman, Måns Zelmerlöw, Sven Stojanovic och Mathias Engstrand.

Glada vinnare: fr v: Johan Bernhagen, Martin Österdahl, Christer Björkman, Måns Zelmerlöw, Sven Stojanovic och Mathias Engstrand.

Publicerad 13 september 2016 21:33 - Uppdaterad 21 september 2016 09:38

Eurovision Song Contest vann Guldrosen!

Eurovision Song Contest 2016 vann på tisdagskvällen Guldrosen i Berlin för Bästa underhållningsprogram.

På plats för att ta emot det prestigefyllda priset var bland andra exekutive producenten Martin Österdahl och programledaren Måns Zelmerlöw.

– Det är fantastiskt att få vinna det här priset. Det finns program här från hela Europa som tävlar, och svensk tv har inte vunnit Guldrosen sedan 1987, säger Martin Österdahl.

- Vi står bland vinnarna från hela Europa och hederspristagaren John Cleese och har vunnit Europas äldsta tv-pris! Det är helt magiskt och en riktig lön för mödan. Det här priset är till alla som har jobbat med att göra Sverige och SVT till världsledande när det kommer till Eurovision Song Contest, fortsätter Martin Österdahl från Berlin.

Övriga nominerade i klassen var konserten ”Adele at BBC” och tyska ”Mordkomission Berlin”.

Martin Österdahl håller tacktal.

Martin Österdahl håller tacktal.

Semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest sågs av över 200 miljoner tittare - och hyllades av media och publik, både i Sverige och övriga världen.

Exekutiva producenter för ESC-sändningarna var Martin Österdahl och Johan Bernhagen. Tävlingsansvarig var Christer Björkman, med Sven Stojanovic som producent.

Vd Hanna Stjärne:

- Eurovision Song Contest 2016 är en tv-produktion som kommer att gå till historien. Jag är så stolt över alla skickliga tv-makare som har visat Europa hur man gör tv i världsklass och som har hämtat hem Guldrosen till SVT för första gången på nästan 30 år. Måns och Petra, ett Stockholm i försommarljus och en rekordpublik världen över - det var magiska dagar i maj. Tack alla grymma medarbetare som jobbade i Globen och tack alla som täckte upp för dem i vardagen!

Gympaläraren

SVT:s realityserie Gympaläraren var nominerad i kategorin Bästa reality- och faktaunderhållning, men vann inte pris. Det gjorde IBBC:s ”The Real Marigold Hotel”.

På plats i Berlin fanns teamet bakom Gympaläraren, bland annat programledare Kalle Zackari Wahlström och SVT:s exekutive producent Anna Luuk Priske.

Den brittiske komikern och skådespelaren John Cleese fick på galan ta emot ett hederspris för sin livslånga gärning inom radio- och tv-underhållning.

Helt apropå vann 1987

Senast SVT vann Guldrosen var 1987 med humorgruppen Helt apropå:s ”The Prize”.

2002 vann ”Hipp! Hipp!” en silverros och det gjorde även ”Svensson, Svensson” 1995.

 

Guldrosen (Rose d’Or) är en av de äldsta och mest prestigefulla tv-tävlingarna i Europa, etablerad redan 1961.

Över 400 program från 33 länder var med och tävlade i år.

Alla vinnarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gänget bakom Gympaläraren på plats i Berlin.

På röda mattan: Teamet bakom Gympaläraren: fr v: Andreas Morland, producent, Anna Luuk Priske, exekutiv producent SVT, Kalle Zackari Wahlström, programledare, Micke Svensson, exekutiv producent Nexiko, Amanda Persikan, redaktör och Lars Beckung, VD Nexiko.

Fakta:

Guldrosen (Rose d’Or) är en av de äldsta och mest prestigefulla tv-tävlingarna i Europa, etablerad redan 1961.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör