7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
ESC

Från repetition av Eurovision Song Contest i maj. (foto: Per Westergård)

Publicerad 6 september 2016 14:14 - Uppdaterad 7 september 2016 13:34

Kamerateamet för ESC nominerat till internationellt pris

Hela kamerateamet på Eurovision Song Contest och bildproducenterna Daniel Jelinek och Robin Hofwander, har nominerats till GTC Award, för finalen av Eurovision Song Contest i maj.

- Vi är alla självklart väldigt glada över att bli nominerade till priset, speciellt eftersom det är kollegor ute i världen som nominerat och som sitter i juryn, säger Per Olof Lantto, 1:e fotograf.

Nomineringen till priset lyder:

"En ny måttstock har satts tack vare ett extraordinärt kameraarbete samt bildval genom hela föreställningen. I Eurovision används ett datorkontrollerat videomixningssystem som tillåter ett mycket större antal bildväxlingar än i en konventionellt manusbaserad och taktnoterad musikföreställning. Därmed får varje framträdande många fler bildklipp än brukligt, vilket i sin tur måste ha satt kameraoperatörerna under extrem press att vara på alerten – vilket de också var. De gjorde en oöverträffad insats i fråga om skicklighet och konsekvent genomförande. Bildproducenterna är särskilt nämnda för sin kreativitet och samspel med kamerateamet.”

Enormt teamwork

- Det är ett enormt teamwork mellan de två bildproducenterna, de 21 fotograferna och de 6 personer som svingar kranarmarna, säger Per Olof Lantto och fortsätter:

- För tre år sedan vann vi samma pris för ESC 2013 i Malmö och det känns otroligt kul att återigen bli nominerade till priset.

ESC-sändningen från kontrollrummet.

Kolla ESC-sändningen från kontrollrummet. (klicka på bilden) (foto: Robin Hofwander)

Skickliga fotografer

Catharina Gilljam, produktionschef/Stockholm, SVT Produktion:

- Det är fantastiskt roligt att kamerateamet har blivit nominerat till det här väldigt fina internationella priset. Jag känner mig stolt och glad över att flera av våra skickliga fotografer från SVT Produktion är med bland de nominerade. ESC var ju ett otroligt projekt med många suveräna insatser så det är extra kul att produktionsbiten blir uppmärksammad på det här viset.

Prisutdelningen är i maj 2017 i London.

1100 från hela världen

GTC, The Guild of Television Cameramen, är en ideell organisation grundad 1972 och består av över 1 100 kameramän från hela världen, bl a Australien, Sydafrika, USA, Ryssland och Singapore. De flesta bor i Storbritannien.

TV-fotograferna arbetar inom alla genrer som nyheter, aktualiteter, dokumentärer och drama .

Nu kör vi! (från ESC i maj-16)öppnas i nytt fönster

Fakta:

GTC, The Guild of Television Cameramen, är en ideell organisation grundad 1972 och består av över 1 100 kameramän från hela världen, bl a Australien, Sydafrika, USA, Ryssland och Singapore. De flesta bor i Storbritannien.

TV-fotograferna arbetar inom alla genrer som nyheter, aktualiteter, dokumentärer och drama .

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör