10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bil står parkerade på ruta för funktionshindrade.

Knut Kainz Rognerud intervjuar en bilägare. (foto: SVT)

Publicerad 20 april 2016 12:35 - Uppdaterad 20 april 2016 12:40

Reportage om parkerings-tillstånd kan vinna i Monaco

SVT Nyheters reporter Knut Kainz Rogneruds och researcher Marléne Dahlins granskande reportageserie om fusk med parkeringstillstånd är en av fyra kandidater till bästa nyhetsinslag i den internationella TV-festivalen i Monte Carlo, Monaco.

Reporter Knut Kainz Rognerud berättar för svt.se att han en dag, när han cyklade till jobbet, upptäckte att det stod många porschar och stora exklusiva SUV:er parkerade på platser reserverade för funktionshindrade.

– Den här typen av bilar är inte särskilt praktiska för personer med funktionshinder. Allt eftersom tiden gick såg jag fler och fler exklusiva bilar parkerade på platser serverade för funktionshindrade, fortsätter han.

Tillsammans med researcher Marléne Dahlin står han bakom granskningen, som efter att serien sänts fått regeringen att reagera och agera.

Stoppa missbruket

– Som ett resultat av vår granskning kommer regeringen nu i maj att presentera en lång rad förslag för att stoppa missbruket av parkeringstillstånd. Ett nationellt register, utökat EU-samarbete, ökad övervakning, nya tillstånd med högre säkerhet är några av de troliga utfall, säger Knut Kainz Rognerud till svt.se.

30-tal länder

Festival de Télévision de Monte-Carlo har anordnats sedan 1961 och har sedan 80-talet varit en de mest prestigefyllda prisutdelningsscenerna i världen för tv-produktion.

Varje år nomineras tv-program från en 30-tal länder. SVT Nyheters bidrag är en av fyra kandidater till bästa nyhetsinslag.

Vinnaren kommer att utses 12-16 juni.

svt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Festival de Télévision de Monte Carlolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör