15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Randi Gitz

Randi Gitz, reporter/fotograf, SVT Nyheter Norrbotten, har vunnit Prix Circom i kategorin Videojournalism. (foto: Ellika Nilsson)

Publicerad 11 april 2016 21:32

Storslam för SVT på Prix Circom

På måndagen tillkännagavs pristagarna till årets Prix Circom. Av sammanlagt tio kategorier vinner SVT tre av dem!

”Absolut svensk” vinner i kategorin Minoriteter i samhället, ”Mannen på taket” vinner som Bästa nyhetsreportage och Randi Gitz, SVT Nyheter Norrbotten, vinner pris som Bästa videojournalist.

- Superroligt! säger en glad och överraskad Randi Gitz.

- Det här ett internationellt bevis på att SVT har bredd och tyngd i sin journalistiska verksamhet. SVT Nyheter Västernorrland vinner pris för det bästa lokala nyhetsreportaget och Absolut svensk vinner priset för bästa programmet om en av de viktigaste frågorna i den europeiska samtiden. SVT har dessutom den bästa videojournalisten i hela Europa, Randi Gitz, på SVT Nyheter Norrbotten. SVT:s satsning på lokal journalistik är framgångsrik, ett tydligare bevis kan vi inte få. Jag är oerhört stolt över det här erkännandet, säger Robert Olsson, programdirektör på SVT.

- Det är ett härligt kvitto på att SVT:s lokala nyheter håller yppersta kvalitet även med europeiska mått mätt, säger Christina Ågren, programchef SVT lokala nyheter och minoriteter.

Jubel i Sundsvall över priset för reportaget "Mannen på taket". (

Jubel i Sundsvall över priset för reportaget "Mannen på taket". (foto: SVT)

Undervattenskamera

Randi Gitz, som vunnit pris som Bästa videojournalit är både överraskad och glad över priset:

- Jätteroligt att få ett erkännande för det arbete jag gör varje dag, även om det här bara är tre av reportagen i en flod av berättelser som jag levererar på ett år, säger hon och berättar:

- I inslagen har jag använt vanlig TV-kamera, mobiltelefon och undervattenskamera. Reportagen handlar om paddforskning, skridskoåkning på Bottenvikens frysta hav, samt en betraktelse kring att ställa om till vintertid.

Från Randi Gitz reportage om paddforskning.

Från Randi Gitz reportage om paddforskning.

Tio kategorier

Prix Circom är det mest omfattande tv-priset i Europa. Priser delas ut i 10 kategorier och samtliga länder bidrar med nomineringar av sina bästa program, inslag och journalister.

- Priset har delats ut sedan i början av 1980-talet. Eftersom priset är öppet för regionala tv-stationer tävlar program som gjorts och sänts regionalt med program som också sänts i nationell TV. Det gör att tävlingen har såväl flera bidrag som en extrem mångfald, säger Johan Lindén, generalsekreterare för Circom Regional, som är organisationen som står bakom Prix Circom.

Priserna delas ut i Plovdiv, Bulgarien den 19-20 maj.

En av de 10 kan dessutom vinna ”Prix Circom Grand Prix” - det bästa bidraget av alla. Vem som vinner tillkännages på prisgalan den 19 maj.

Vinnarna

  • SVT Nyheter Västernorrland vann priset för bästa nyhetsreportage: ”Takmannen”. Det gjordes av reportern Robert Garpetun och beskriver hur en 81-årig man klättrar upp taket på sitt hus för att få mobil täckning.
  • Absolut svensk, SVT i Göteborg, vann pris för bästa program om minoriteter i samhället. Soran Ismail undersöker i programmet både vardagsrasism och sina egna fördomar.
  • Randi Gitz, SVT Nyheter Norrbotten vann priset som den bästa videojournalisten i Europa.

Samtliga vinnarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Absolut svensk (SVT Play)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mannen på taketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Randi Gitz reportage: Dags att ställa om klockanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör