6 december

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny
SVT Nyheter Skåne

SVT Nyheter Skåne och SVT Nyheter Helsingborg stod för ett av de vinnande bidragen. De har granskat män som söker sexuella kontakter med barn. Fr v: Firas Razak, fotograf, Ylva Esping, Natalie Medic och Tove Hansson, reportrar. Längst till höger redaktören Helena Petersen Schön. (foto: Ghaith Jalawi)

Publicerad 18 februari 2016 16:11

8 vinnare och 11 hederspris till nya Sverigepriset

Juryn till SVT:s nyinrättade pris Sverigepriset, som delas ut i åtta kategorier, har utsett åtta vinnare och elva hederspriser.

Vinnarna blir SVT:s officiella bidrag till "Prix Circom"länk till annan webbplats i maj.

- Syftet med det nyinstiftade priset, Sverigepriset, är att ge ett erkännande till all den goda journalistik som görs runt om i hela landet. Samt att ge feedback och förstärka ett pågående journalistiskt samtal kring det som är hjärtat i vårt jobb – det som är nära, angelägen, relevant och agendasättande lokal journalistik, säger Christina Ågren, programchef SVT Lokala Nyheter & Minoriteter.

Vinnarna får diplom och får åka till konferensen i Plovdiv, Bulgarien 19-20 maj.

- Gemensamt för de vinnande bidragen är att de har starka berättelser med dramaturgisk hög nivå och en tydlig journalistisk approach. Jurygrupperna var överens om att den tekniska kvaliteten överlag var mycket god, säger Christina Ågren.

Vinnare och motiveringar till Sverigepriset 2016

Dokumentär

Pristagare: Jenny Widell, Tina Enström och Benny Karlsson, SVT Nyheter Öst

Motivering: ”Med dramaturgisk skicklighet och omsorg i hantverket skildras en enskild människas kamp för sina närmaste. Nära utan att vara närgånget, om dem som får ta konsekvenserna av de politiska besluten. I Hem till varje pris, skildras den stora frågan med den lilla strumpkanten…”

Granskande Journalistik

Pristagare: Natalie Medic, Ylva Esping, Tove Hansson och Firas Razak, SVT Nyheter Skåne och SVT Nyheter Helsingborg. Motivering: ”För att genom ett kreativt och kvalificerat journalistiskt arbete kunnat påvisa att samhället inte lyckas stoppa kända och även redan dömda pedofiler från att fortsätta ta sexuella kontakter med barn på nätet. Reportagen visar på en flathet från myndigheternas sida som inte reagerar med tillräcklig skärpa för att skydda de unga. Journalisterna har inte nöjt sig med att påvisa omfattningen av män som tar sexuella kontakter med barn, utan har kartlagt vilka förövarna är och har därmed kunnat visa för publiken att de finns både bland politiker och bland dem som jobbar med unga.”

Hedersomnämnande

 • Polisaspirantgranskningen, Ylva Esping, Olle Palm, Richard Lööf, Nizar Keblawi och Olof Tilly SVT Nyheter Skåne och Helsingborg SVT Nyheter Skåne och Helsingborg
 • Den segregerade skolan, Axel Håkansson. SVT Nyheter Väst

Mest innavativ:

Pristagare: Henrik Krusvaal, Rune Bergström, Katarina Lundevall SVT Nyheter Väst

”För att reportern och fotografen - något avklädda i sällskap med andra i en bastu - ser möjligheten att gå från en slags allmän bevakning om en ny plats till ett engagerande samarbete med tittarna och en namngivning. Priset tilldelas detta team för att de var innovativa på det sätt de tänkte på där på plats och senare med redaktionen för att ro det ända hem. Vaket berättat och triggande för tittarna.”

Minoriteter i samhället

Pristagare: Lina Abusagr och Jan-Peter Eriksson, SVT Nyheter Gävleborg

”Vi är imponerade av projektet - från en medveten rekrytering, via publikdialog på sociala medier, till reportage som präglas av ett nära tilltal utan språkliga barriärer. Linda Abusagr har lyckats nå helt nya målgrupper och på ett engagerande sätt gett publiken ökad förståelse och fler perspektiv.”

Hedersomnämnande:

 • Könsstympningen: Pontus Kinnander, SVT Nyheter Sörmland

Nyhetsberättande

Pristagare: Robert Garpetun, SVT Nyheter Västernorrland

”Klockrent lokalt jobb som beskriver en glesbygdsproblematik på ett enkelt, men ändå genialt sätt. Inslaget präglas av fantastiskt bildberättande, stort nyhetsvärde och en tydlig idé. I det uppföljande inslaget vidgas förståelsen av problemets omfattning med hjälp av bland annat crowd sourcing och tydlig grafik. Mannen på taket går rakt in i tittarnas hjärtan.”

Hedersomnämnanden:

 • Grooming: Peter Magnusson SVT Nyheter Småland
 • Parkinson: Ivan Loftrup, SVT Nyheter Skåne

Nyhetsprogram


Pristagare: Henrik Kruusval och Nils Chöler, SVT Landet Runt

”För ett program som svänger till både ton och innehåll! Med värme och humor bjuds vi - Landet runt - på kompletterande bilder av Sverige. Publiken är ständigt inbjuden, och möts av en tydlig idé och ett strålande personligt programlederi som passar just här.”

Hedersomnämnande:

 • Sverige idag

Stjärna på G

Pristagare: Rufus O Jägemar, SVT Nyheter Uppsala

”Han sätter press på lokala makthavare genom att gräva fram egna nyheter och avslöja oegentligheter. Han är mångsidig, modig och kunnig! Rufus O Jägemar är en "Stjärna på gång" som både får med sig ett bra material från fältet och kan konsten att förädla det både för broadcast och online för att publicera nyheterna på bästa sätt för publiken.”

Hedersomnämnande:

 • Angelica Capitao Patrao, SVT Nyheter Väst

Videojournalistik

Pristagare: Jesper Henke, SVT Nyheter Väst

”Granskande journalistik, varm lokalpatriotism och kändisnostalgi visar bredden i Jespers Henke VJ jobb. Allt gjort med ett personligt tilltal i såväl bildberättande som speaker. Han fångar oss och vi får följa med in i berättelsen. Jesper behärskar tekniken till fullo. Vilar tryggt i bilder och visar prov på verklig mångsidighet.”

Hedersomnämnande:

 • Sara Landqvist , SVT Nyh Skåne och Helsingborg
 • Patrik Samuelsson, SVT Nyheter Västerbotten
 • Jan-Eric Lundberg, SVT Nyheter Småland
 • Randi Gitz, SVT Nyheter Norrbotten

Fakta:

Syftet med det nyinstiftade priset, Sverigepriset, är att ge ett erkännande till all den goda journalistik som görs runt om i hela landet.

Sverigepriset delas ut i åtta kategorier.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör