9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anna-Klara Bankel

Anna-Klara Bankel har fått Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2015. (foto: Sven Liljesson/Drugnews)

Publicerad 2 december 2015 16:40 - Uppdaterad 3 december 2015 09:13

Anna-Klara Bankel fick journalistpris

Anna-Klara Bankel, reporter på SVT Nyheter och Uppdrag granskning, har tilldelats 2015 års journalistpris av Svenska Carnegie Institutet för sina nära och avslöjande reportage om missbruksproblem i Stockholm.

- Jag är jätteglad över detta journalistpris. Vi ville ge röst åt dem som sällan kommer till tals, människor som lever i hemlöshet och aktivt missbruk, säger Anna-Klara Bankel.

Priset överlämnades i tisdags vid en ceremoni och i motiveringen anger institutets styrelse att hon får det för ”… avslöjande och klargörande tv-reportage om missbruksproblemen i Stockholm”.

Utmärkelsen består av diplom och ett stipendium på 25 000 kronor.

- Det känns så klart väldigt fint när ens arbete uppmärksammas så här, säger Anna-Klara Bankel. Jag arbetade i team med fotograf Emil Larsson och vår vilja var hela tiden att både gräva och dokumentera samtidigt. Att tittaren skulle få följa med på en bildresa ner i Stockholms undre värld som ingen av oss visste på förhand hur den skulle sluta.

"Intressant arbetsmetod"

- Jag tycker det är en intressant arbetsmetod som jag vill utforska ännu mer. Och det känns väldigt glädjande att ambitionen vi hade, att komma nära och skildra människor som annars sällan syns i media som egna aktörer, har mött uppskattning.

Anna-Klara har i flera reportage skildrat blandmissbruket av både illegala droger och läkemedel som metadon och Subutex och langning utanför substitutionsprogram i huvudstaden, de s.k. ”sub-torgen”.

Till granskningen i Uppdrag granskninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör