21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Greklandsresan

Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis ordnade en Greklandsresa för 18 svenska pensionärer. Nu har filmen om resan vunnit ett ryskt tv-pris. (Foto: Eva Löfroth)

Publicerad 30 november 2015 14:16

Fyra priser till SVT på festival i Murmansk

På den nyligen avslutade film- och tv-festivalen Northern Character vann SVT fyra priser, bland annat för den uppmärksammade dokumentären ”Greklandsresan”.

Prisutdelningen ägde rum i ryska staden Murmansk i lördags.

Eva Löfroths och Ulric Bellmans film ”Greklandsresan” vann förstapris i kategorin för dokumentärfilmsdebutanter. Den handlar om hur eldsjälen Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis bestämmer sig för att ordna en resa för 18 svenska pensionärer till sitt hemland Grekland. Filmen, som är producerad av SVT i Umeå, visades i mars i år och blev hyllad i sociala medier av lyriska tittare.

Hela världen i en designskola

I kategorin för tv-program vann Mattias Löws film ”Hela världen i en designskola” förstapris. Den handlar om hur Designhögskolan i Umeå påverkas av att Sverige numera tar betalt av utländska högskolestudenter. Filmen visades i SVT i augusti i år och är en samproduktion mellan Freedom From Choice och SVT.

Kortfilm

Kortfilmskategorin vanns av Amanda Kernells film ”Stoerre Vaerie - Norra Storfjället”. Filmen berättar historien om Elle, som har samiskt påbrå och för första gången på flera år återvänder till sin hembygd när hennes syster ska begravas. Filmen är en samproduktion mellan Bautafilm, Nordisk Film och SVT och den kommer visas i SVT1 onsdag 6 januari.

Det handlar om livet

Slutligen vann Malin Viktorssons och Hanna Westerlinds film ”Det handlar om livet” andrapris i dokumentärkategorin. Filmen handlar om Robert och Sissela som träffades på Jokkmokks marknad 2005 och blev blixtförälskade. När Robert drabbas av den dödliga sjukdomen ALS så fortsätter de ändå att tillsammans försöka hitta glädjen i livet. Filmen är producerad av SVT i Umeå och visades i mars i år.

Northern Character-festivalen i Murmansk är inriktad på att uppmärksamma och främja film- och tv-produktion i Barentsregionen.

Alla vinnare på Northern Character 2015länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta:

Northern Character-festivalen i Murmansk är inriktad på att uppmärksamma och främja film- och tv-produktion i Barentsregionen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör