15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anne-Marie Rauer tar emot Club 100-priset

Club 100:s ordförande Ragna Wallmark överlämnar pris och blommor till Ann-Marie Rauer. (foto: Eva Titelman Elmsäter)

Publicerad 12 november 2014 10:34 - Uppdaterad 13 november 2014 12:13

"Briljant intervjuare" fick Club 100-priset

Ann-Marie Rauer, programledare för kulturprogrammet Sverige! fick på tisdagskvällen motta Club 100-priset för att hon är "”en briljant intervjuare som kan konsten att lyssna".

- Jag känner mig väldigt hedrad över att få ta emot Club 100-priset eftersom det här känns som ett riktigt public service-pris som delas ut av ett gäng riktiga tv-rävar, säger Ann-Marie Rauer.

- Jag ser också att det är ett pris för Samtalet, säger hon.

Utvecklat till konstart

Motiveringen lyder: ”En briljant intervjuare som kan konsten att lyssna! Ann-Marie Rauer har utvecklat intervjun till en egen konstart där hon uppriktigt lyssnar på de hon samtalar med. Med stor respekt och ödmjukhet låter hon olika konstutövare komma till tals på ett sätt som vi knappast har sett förut. Och hon gör det i Sverige! ett kulturprogram som omfattar och speglar vad som händer inom kulturen i hela Sverige.”

Ann-Marie Rauer

Ann-Marie Rauer skruvar upp bildröret i "Club 100-korridoren", i gången mellan TV-huset och Kontorshuset i Stockholm.

Hederspris till Olle Häger

2014 års hederspris tilldelas Olle Häger postumt, med motiveringen:

"Till Olle Häger för att han ÄR svensk tevehistoria. Under sex decennier har han fått oss tittare att förstå vårt land och dess historia - på ett språk lika enkelt och vackert som poetiskt, och läst på ett sätt och med en röst som stannar kvar i minnet.”

Club 100:s Hederspris delades ut första gången 1994.

"Utomordentlig prestation"

Club 100 priset utdelas årligen och ska enligt stadgarna gå till ”den eller dem som under året utfört en utomordentlig prestation inom TV-verksamheten”. Första gången priset delades ut var 1966 och gick då till Jan Myrdal och Rune Hassner för “Myglaren”. Årets pris blir alltså det 49: onde i raden.

Fakta:

TV-akademien Club 100 startade 1964 (50-årsjubileum i år) som ett forum för programdiskussioner och public servicefrågor.

Medlem i klubben blir man på rekommendation och genom inval. Det finns 25 stolar och de som går i pension blir emeritus.

Namnet Club 100 är taget efter ett av de allra första tv- programmen som hette just så. Alla medverkande fick ett och samma gage: 100 kronor. Programmet sändes från KTH och hade premiär 1955.


Club 100-priset

VD Eva Hamilton håller tal för Ann-Marie Rauer. (foto: Eva Titelman Elmsäter)

Club 100-priset

Ann-Marie Rauer med projektledaren Anna-Carin Pihl.

Olle Hägers sambo Maya Halldén tar emot hederspriset.

Maya Halldén, Olle Hägers sambo, får en en kram av Club 100:s ordförande Ragna Wallmark. Maya Halldén och Olle Hägers systerson Björn Häger fick ta emot Hederspriset å Olle Hägers vägnar.

Fakta:

Club 100 priset utdelas årligen och ska enligt stadgarna gå till ”den eller dem som under året utfört en utomordentlig prestation inom TV-verksamheten”.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör