15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pilgrim

Kriminalserien En pilgrims död är ett av de nominerade SVT-programmen. (Foto: Peter Cederling)

Publicerad 9 september 2014 12:16 - Uppdaterad 9 september 2014 22:57

Prix Europa 2014: Sex nomineringar till SVT

SVT har sex nominerade program till Prix Europa, ett av tv-världens mest prestigefulla pris. Det rör sig om dramaserierna En pilgrims död och Ettor och nollor, Uppdrag granskning-reportagen Naken på nätet och Svenska motståndsrörelsen, samt dokumentärerna Frihet bakom galler och Jag stannar tiden. Prisutdelningen äger rum i Berlin fredag 24 oktober.

En pilgrims dödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bygger på en roman av Leif GW Persson och handlar om mordet på Olof Palme (uppföljaren En annan tid, ett annat livlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, är under produktion för sändning vintern 2014/2015). Johan Rencks serie Ettor och nollorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som nyligen vann pris på Seoul Drama Awards, handlar om ett gigantiskt kontokortsbedrägeri i Göteborgs smutsiga undre värld. Båda dessa serier tävlar i klassen TV Fiction.

Nicke Nordmarks och Hasse Johanssons uppmärksammande reportage Naken på nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, om jakten på en av Sveriges största sexutpressare, är nominerad i klassen TV Current Affairs. Janne Josefsson och Axel Gordh Humlesjö har gjort reportaget Svenska motståndsrörelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, om nynazismen i Sverige. Det är nominerat till mångfaldspriset Prix Iris.

SVT är även samproducent till två filmer som är nominerade i klassen TV Documentary. Nima Sarvestanis Frihet bakom gallerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (finns fortfarande att se i SVT Play) skildrar livet i ett afghanskt kvinnofängelse, där internerna på många sätt är friare än i samhället utanför. Gunilla Breskys Jag stannar tidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, om sovjetiske krigsfotografen Vladislav Mikosha, har tidigare vunnit svenska dokumentärpriset Tempo Documentary Award. Filmen kommer att sändas i SVT framöver.

Dessutom har Sveriges Radio sex Prix Europa-nomineringarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och UR har tre Prix Europa-nomineringarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör