15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Full-patte-gänget tar emot pris

Full patte vann en Ria för Bästa program online. Glada vinnare: Thom Gisslén, som samproducerat musiken, Tiffany Kronlöf och regissör Sara Haag.

Publicerad 4 juni 2014 10:27 - Uppdaterad 4 juni 2014 10:44

Full patte blev Årets program online

Vid Ria-galan igår vann kreatörerna bakom flera SVT-program priser på Ria-galan. Jills veranda prisades dubbelt - både som Årets programidé och producenten Agnes Lo Åkerlind blev Årets berättare.

Årets program online blev SVT Flow-progammet Full patte och Årets profil online blev IjustWantToBeCool i bl a Poka mig och Skoldag.

Fredrik Schubert vann kategorin Årets ljud för bl a SVT-programmet Veckans brott.

TV-Producenternas pris debuterade i år under nytt namn – Ria (priset har fått namnet efter tv-legenden Ria Wägner)– och gick av stapeln på Debaser Medis i Stockholm.

Ria uppmärksammar och premierar upphovsmakare och kreatörer inom tv-produktion. Bakom priset står produktionsbolagens branschorganisation Film&TV-Producenterna.

Priser till SVT-program och motiveringarna:

Årets programidé: Jills Veranda av Eyeworks

Motivering:Idén att beröra och väcka tankar hos tittare och medverkande via att geografiskt flytta oss ett tusen mil västerut till en till synes annan tid och plats, skapade kulturkrockar som gav Sverige ytterligare en dimension i debatten om viktiga frågor som rasism och homofobi. Det ledde även till några av svensk televisions mest minnesvärda musikaliska samarbeten 2014.

Jills veranda

Bildtext: Jill Johnsson i Jills veranda, Nashville (foto: Per Dahlberg)

Årets berättare: Agnes Lo Åkerlind för bl. a ”Jills Veranda”

Motivering: För sin unika förmåga att sätta en egen prägel på sina program och att våga ta upp viktiga ämnen utan att för den skull bli för allvarlig och svårtillgänglig. Hen belyser frågor såsom klass, genus och rasism i sina välgjorda program. Hen hittar alltid exakt rätt avvägningar, rytm och anslag och på ett elegant sätt kombinerar denna berättare underhållning och folkbildning.


Årets program online: Full Patte av Eyeworks Scandi Fiction

Motivering: För sin förmåga att lyfta upp de stora och viktiga frågorna i livet med humor och spetsighet och på ett modernt sätt vända på och ifrågasätta gamla normer och regler. Upphovspersonerna har ritat om kartan för hur unga tjejer porträtteras. Det är befriande att se tjejer springa runt nakna utan att försöka vara sexiga, dricka öl och skratta åt sina egna skämt. Vi i juryn hade önskat att det fanns ett sådant program när vi var unga!

Full patte

Tiffany Kronlöf och Bianca Kronlöf i Full patte. (foto: Niklas Johansson)

Årets profil online: IJustWantToBeCool i bl. a ”Poka mig” och ”Skoldag”

Motivering: I dagens mediebrus är det svårt att slå igenom på bred front. Vinnaren i denna kategori har inte bara hittat sin online-publik ibland de yngre, de som alla vi TV-makare kämpar efter att få ett grepp om, utan har lyckats nå en bred publik över hela landet. Vinnaren går på djupet i ämnen så som ”Hemläxor”, ”Hamburgare” och ”#självisar”.

IJustWantToBeCool (foto: Peter Cederling)

IJustWantToBeCool (foto: Peter Cederling)

Årets ljud: Fredrik Schubert för bl. a ”Veckans Brott” och ”Så mycket bättre”

Motivering: Vem som helst kan hålla en bom, men det krävs oändligt mycket mer för att bli en riktigt bra ljudtekniker. För sin närvaro på inspelning, sitt engagemang för programmen han jobbar med och för att han för länge sen insett att det inte finns några genvägar till det perfekta ljudet.

Fakta:

TV-Producenternas pris debuterade i år under nytt namn – Ria.

Ria uppmärksammar och premierar upphovsmakare och kreatörer inom tv-produktion. Bakom priset står produktionsbolagens branschorganisation Film&TV-Producenterna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör