6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Uppdrag gransknings Nicke Nordmark och Hasse Johansson. (Foto: Johan Sandberg)

Publicerad 22 april 2014 11:46 - Uppdaterad 22 april 2014 11:57

Jämställdhets-stipendium till UG-journalister

Nicke Nordmark och Hasse Johansson på Uppdrag granskning, SVT Luleå, har tilldelats Luleå kommuns jämställdhetsstipendium för år 2014. Stipendiet får de för att ha lyft frågor som bland annat handlar om jämställdhet och det utbredda näthat som florerar i olika sociala medier.

- Det känns fantastiskt roligt inte minst för att det är just ett jämställdhetsstipendium och dessutom en utmärkelse utanför vår lilla journalistbubbla. Men framförallt är det ännu ett kvitto på att dom som medverkat i våra reportage gjort skillnad när dom vågat berätta, säger Hasse Johansson.

Våldtäkten i Bjästa

Nicke Nordmark och Hasse Johansson får stipendiet för att de har "lyft frågor med koppling till jämställdhet. Bland annat i programmet om en våldtäkt i Bjästa för ett par år sedan synliggjordes hur nästan ett helt samhälle tog parti för gärningsmannen, trots fällande dom. Den våldtagna flickan utsattes för smutskastning och kränkningar av tusentals människor via internet. I ett annat program, om näthat, vittnar ett stort antal kvinnor som är författare, journalister, bloggare och debattörer om sina erfarenheter av att hotas av våld på grund av sina åsikter om demokratiska rättigheter och jämställdhet. Nicke Nordmark och Hasse Johansson har lyft jämställdhet på medias agenda och visat konsekvensen av den yttersta ojämställdheten, hat och våld."

15 000 kronor

Stipendiet är på 15 000 kronor och det kommer att delas ut den 26 maj i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

Jämställdhetskommittén i Luleå kommun vill genom stipendiet lyfta vikten av medias roll i arbetet för jämställdhet på alla plan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör