9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Blanck delar ut pris till Leyla Assaf-Tengroth.

Åsa Blanck delar ut pris till Leyla Assaf-Tengroth.(foto: Malin Korkeasalo)

Publicerad 10 mars 2014 20:57

Leyla Assaf-Tengroth prisades

Filmaren och regissören Leyla Assaf-Tengroth tilldelades Lena Hellman-stipendiet 2014 på lördagkvällen på Tempofestivalens prisgala.

Ur motiveringen: ”...för att hon fört världen till Sverige och med energisk envishet återkommit till temat, att  kvinnan och barnen har rätt till frihet och mänskliga rättigheter. Hennes eget engagemang i filmerna inger hopp.”

Leyla Assaf-Tengroth har gjort många filmer för SVT sedan 1979. För 25 år sedan gjorde hon den internationellt uppmärksammade dokumentären "Vår gud är en kvinna" som handlade om ett samhälle på Bijagos-öarna i Västafrika där kvinnorna styrde. I Kvinnornas ö, som visades i SVT förra året, reste hon tillbaka till Västafrika och upptäckte att mycket hade förändrats, men kvinnorna hade fortfarande sista ordet.

Lena Hellman-fonden bildades av kolleger, vänner och olika filmorganisationer; Sveriges Television, Oberoende Filmares Förbund, Svenska Kvinnors Filmförbund, Filmcentrum, Folkets Bio, FilmTeknik och Svenska Filminstitutet - i samband med Lena Hellmans för tidiga bortgång 1996. Lena Hellman var SVT:s första kvinnliga filmfotograf.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör