14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Agneta Scherman

Publicerad 16 februari 2018 11:03

In memoriam: Agneta Scherman

Våren 1970 tröttnade en flygvärdinna på att kuska runt världen och sökte jobb på Sveriges Television. Företaget hade hösten innan startat en andra kanal och rekryteringen av personal fortsatte efterföljande år.

Flygvärdinnan, som skulle fylla 25 samma år, hette Agneta Scherman och skulle komma att arbeta på företaget i över 40 år, framför allt som klippare och bildproducent.

Hennes sista produktion råkade bli Torka aldrig tårar utan handskar, som hon klippte åt undertecknad. Det blev vår sjätte produktion tillsammans. Ett fint avsked till en fantastisk klippare kan man tycka. Men ett minst lika passande avsked skulle ha varit om hennes sista produktion hade varit barnprogram som Julkalendern eller Allt och lite till. För så var det med Agneta. Ingen produktion var finare än någon annan. Hon gav sig i kast med varje produktion med samma entusiasm och disciplin.

Redigering och bildproducerande var inget hon visste att hon ville syssla med när hon började på SVT. Men nyfiken som hon var lät hon inte andra bestämma vilka arbetsuppgifter hon skulle ha. När hon kom i kontakt med de olika yrkesområdena inom tv-produktion så tyckte hon att det där med redigering, det verkar roligt. Sagt och gjort, en vidareutbildning senare så var en klippare född.

Under sin långa karriär så satte hon saxen i serier som Roland Hassel, Skärgårdsdoktorn, Ramona, Cleo, Tusenbröder och Våra Vänners Liv, för att nämna några. Åt mig klippte hon bl a Pusselbitar, Coachen, Julkalendern 2007: En Riktig Jul, De halvt dolda och som sagt Torka aldrig tårar utan handskar.

Som bildproducent så blev det bl a Varuhuset och Storstad.

Om jag skulle framhålla vad som gjorde Agneta till en stor klippare så skulle jag inte säga att det var för hennes känsla när det kom till att klippa fram skådespeleri och karaktärer.

Inte heller för hennes flit, disciplin och noggrannhet.

Eller för att hon alltid hade bestämda åsikter, inte var rädd för att säga dem, och dessutom gjorde det på ett sätt som aldrig förminskade de hon arbetade med.

Eller för den delen hennes förmåga att arbeta med såväl humor som drama och spänning.

Det skulle kunna ha varit vilken som helst av de orsakerna, eller alla fyra.

Men för mig var det för att hon hade den där ovanliga förmågan att göra alla som hon jobbade med bättre. Hennes entusiasm och lojalitet mot projekten i sig, gjorde att prestige och ego, det fick inte plats i hennes klipprum. Där fanns bara plats för kreativitet, yrkesstolthet och glädje inför jobbet som sådant. ”Arbete är sin egen belöning” hade nog kunnat vara Agnetas motto om hon hade haft behovet av att sätta ord på dylika ting.

Vad Agneta inte gjorde var att pådyvla andra sitt innersta väsen och sitt privatliv. Det behovet hade hon inte. Men det betyder inte att hon inte hade något. Framför allt älskade hon att resa, och då gärna till Spanien där en del av hennes hjärta någon gång måste ha slagit rot.

Och som kuriosa kan nämnas att hon en gång i tiden var en mycket talangfull fäktare. Faktiskt så talangfull att hon fick erbjudande om att åka till OS, det måste ha varit till Tokyo 1964. Men OS fick nobben. Redan då visste hon vad hon tyckte var viktigt.

Jag misstänker att jag talar för många när jag säger: Tack Agneta! Tack för att jag fick lära mig av dig. Tack för alla skratt och för alla givande dagar i klipprummet.

Om jag vore religiös så skulle jag ha varit säker på att du nu sutte bredvid Gud Fader själv och lärt honom ett och annat. Gjort resultatet bättre och hans jobb lättare.

Och inte minst mycket, mycket roligare.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

32 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör