10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Annie Wegelius

Publicerad 26 september 2017 14:18 - Uppdaterad 27 september 2017 10:20

In memoriam: Annie Wegelius

2007 sökte jag en ny programdirektör. SVT sågs som stelnat och lite gammalmodigt. TV4 hade gått om SVT som populäraste kanal, vilket politikerna hade varit snabba att notera. Det var fara på taket. Därtill hade SVT en usel relation till produktionsbolagen, som gick med sina bästa idéer till andra tv-kanaler.

Jag ringde Annie, ganska spontant och utan att ha en riktigt klar bild av vad jag skulle kunna erbjuda henne. Vi kände inte varandra närmare. Hon jobbade då med att utveckla vad som skulle bli Kristallen,

”Jag ska inte börja på SVT. Men låt oss tala om det så vi blir av med det”, var hennes första kommentar.

Nå, hon ändrade sig. Tack och lov! Trots att hennes första möte med SVT-organisationen blev chockartad. Den nya programdirektören skulle intervjuas i morgonsoffan:

”Här har jag pluggat public service i veckor, jag har massor av tankar. Och det enda de frågade efter var mina p-böter!”

Annie var en så rolig människa att jobba med! Hon var infallsrik, klok, snabb, hon hade nära till analys och känslor. Hon gick till verket att modernisera SVT under mottot: vi noppar koftan. Det vill säga, själva SVT-tröjan var nog bra, men den behövde fräschas upp.

Nya programledare anlitades, bland annat kom Kristian Luuk och Fredrik Skavlan in under denna tid. Nya programformat. Annie kom glädjestrålande hem från en TV-konferens och hade köpt Musikhjälpen: en glasbur på ett torg med programledare som skulle svälta medan de samlade in pengar…

Annie var modig och lanserade ett antal program som inte var självklara i den gamla public service-kontexten. ("Ung och bortskämd - men herregud det måste väl vara public service att hjälpa föräldrar att få fason på sina tonåringar!”)

Annie hade en sällsynt känsla för vad som låg i tiden, för vilka program som kändes nödvändiga just nu. Därtill hade hon en stark moralisk kompass: hon var mycket klar över vad som var rätt och riktigt. Och hon förde in flärd i SVT:s korridorer. Plötsligt var det kul med högklackade skor.

Bröstcancern kom plötsligt. Vi trodde att hon hade klarat sig efter första operationen. I sitt sommarprogram 2016 berättade hon öppet det som vi så småningom hade tvingats förstå: hennes liv skulle få ett tydligt och inte så avlägset slut. 

Rekorderlig är ett fint ord som passar för Annie. Kloksmart. Och en lojal och ständig vän.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

30 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör