16 oktober

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

Nytt om namn

 • Dennis Buhr


  Dennis Buhr är från den 1 oktober ny gruppchef på Produktion & Teknik i Umeå. Dennis kommer närmast från jobb som inslagsproducent och har lång erfarenhet inom teknik och produktion såväl i studio som på fältet.
  (12 oktober 2018)
 • Sofia Tillberg


  Sofia Tillberg är ny HR-konsult på SVT HR & Kommunikation från den 1 oktober och fram till 1 februari. Hon kommer att stödja HR-avdelningen gällande arbete med information på Fjärrkontrollen, främst med ämnessidorna inom kategorin Jag & jobbet och koppla ihop dessa med HR-processer.Hon kommer närmast från Transdev, ett företag inom persontrafikbranschen, där hon arbetat i ungefär 3 år i olika HR-roller, senast som HR-koordinator.
  (11 oktober 2018)
 • Alban Friberg


  Alban Friberg är ny tillsvidareanställd redaktör på Direktdesken från torsdag den 1 november. Han har arbetat på SVT sedan praktiken på dåvarande Sydnytt 2003, och har sedan dess varit bland annat redaktör på både allmän-TV och nyheterna, reporter på Rapport/Aktuellt och inhoppande programledare för Sydnytt och dåvarande ABC. Närmast kommer han från Videodesken där han arbetat som redaktör och reporter.– Jag är stolt över att bli rekryterad till Direktdesken. Det ska bli otroligt roligt att bli en del av redaktionen och bidra med fortsätt utveckling av såväl snabbheten som journalistiken vid stora nyhetshändelser, säger Alban Friberg.
  (11 oktober 2018)
 • Erica Lascelles


  Erica Lascelles, tidigare nyhetschef på KIT, går till SVT Nyheter där hon blir chef för sociala medier.– Det känns fantastiskt kul! Jag har alltid haft en ambition att jobba på SVT nån gång framöver. Att komma in i ett skede där både online-publiken och det digitala utbudet växer snabbt känns jättespännande, säger Erica Lascelles.Erica har tidigare arbetat som nyhetschef på Mitt i-tidningarna.– Erica Lascelles har grundmurade kunskaper om både online-video och publicering i sociala medier. Med sin bakgrund kommer hon att hjälpa SVT Nyheter att ytterligare vässa det digitala bildberättandet och vår kontakt med publiken, säger Michael Kucera, nyhetschef online på SVT Nyheter.Erica tillträder sin tjänst den 15 oktober.
  (8 oktober 2018)
 • Rolf Fredriksson


  Rolf Fredriksson, utrikesreporter på SVT Nyheter i Stockholm tackades av den 28 september då han nu går i pension.– Det var en fantastisk avtackning i fredags med en väldigt fin och varm stämning. Det blir många känslor när man slutar efter så lång tid, säger Rolf Fredriksson.Rolf gick på Journalisthögskolan i Göteborg i mitten av 70-talet och jobbade extra några somrar på lokaltidningen Värnamo Nyheter. Han gjorde sin praktik på Sveriges radio i Norrbotten där han sedermera fick en fast anställning som allmänreporter och blev kvar i närmare 12 år.– SVT ingick i det som då var Sveriges Radio. I Norrbotten arbetade jag till en början med regionalradion och inslag till Ekot, och sen blev det tv-reportage från Norrbotten för Nordnytt, Rapport och Aktuellt och jag var även programledare i Nordnytt, säger Rolf Fredriksson.I slutet av 80-talet började Rolf arbeta som allmänreporter i Stockholm på Aktuellt. Han var bland annat med och följde rättegångarna kring Palmemordet, smugglingsrättegångarna kring Bofors och den så kallade Ebbe Carlsson-affären.I slutet av 1989 efter Berlinmurens fall behövde SVT någon som kunde åka till Tyskland och göra reportage på plats. Rolf som kunde tala tyska och som varit mycket i landet tidigare erbjöd sig att åka. År 1990 erbjöds han en tjänst som utrikeskorrespondent i Österrike och tackade ja. Under åren har han bevakat flera områden som till exempel Baltikum och Tyskland. Han har även varit stationerad i Bryssel i två olika omgångar. Under senare år har han ingått i utrikesbevakningen på SVT Nyheter men främst bott i Sverige.– Nu lämnar jag min fasta tjänst och får en friare tillvaro. Men det kan förstås tänkas att det blir något inhopp som utrikesjour vid vikariebehov, kanske när vi ska gå och rösta om svenska ledamöter i Europaparlamentet vid EU-valet i maj 2019, avslutar Rolf Fredriksson.
  (5 oktober 2018)
 • Per Yng


  År 1995 värvades Per Yng från Göteborgsposten till tv-sporten på SVT där han började som redaktionssekreterare. Han blev sedan redaktör och planeringsredaktör på Sportspegeln och var även projektledare för ett flertal mästerskap som Fotbolls-VM och Friidrotts-VM.År 2002 tackade han ja till att bli Rapportchef vilket han arbetade som fram till 2007. Då gick han över till att bli chef för Nyheter och Samhälle, NOS, vilket sedan kom att byta namn till Riksnyheterna. Där blev han kvar fram till 2010, då han blev sportchef. Från 2016 och fram till nu har han varit planeringsredaktör på sporten. Förra veckan tackades han av då han nu går i pension.– SVT har varit en fantastisk och spännande arbetsplats att få arbeta på. Under mina år på Rapport och NOS var jag med under flera stora och stundtals svåra nyhetshändelser som till exempel tsunami-katastrofen, mordet på Anna Lind och kriget i Irak. Sport har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag var barn och det har varit fantastiskt att få jobba med sport här på SVT, säger Per Yng.Han fortsätter:– Nu ska det bli skönt att ta det lite lugnare. Jag ska vara på landet i Värmland och använda Stockholm som är en fantastisk kultur- och evenemangsstad. Nu har jag mer tid och kan ta vara på bägge ställen. Jag började med Fotografiska förra veckan och ser fram emot att Nationalmuseum öppnar i mitten av oktober. Sedan ska jag titta på sport och nyheter – så klart, säger Per Yng.– I roller som sportchef, projektledare och redaktör har Per Yng under många år väglett och drivit sportredaktionen framåt. Han har alltid varit en stark publicistisk kompass i nyhetsverksamheten och förstod tidigt att det bästa laget består av en mångfald av kompetenser, bakgrunder och kön. ”Pyng”, som vi kallar honom, är en omvittnad klok ledare som kommer att bli otroligt saknad som en daglig kraft på sportredaktionen. Lyckligtvis lånar vi tillbaka honom under några månader i vinter när vi har som mest att göra, vi längtar redan till dess, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.
  (5 oktober 2018)
 • Kerstin Holm


  Den 27 september var det avtackning för Kerstin Holm som nu går i pension.– Det är omtumlande och lite overkligt. Lite sorgligt också. Att lämna ett jobb som jag brunnit för sedan 1981 och där jag fått vara med om stora förändringar i samhället – det har varit spännande, och det väcker både sorgsenhet och tacksamhet, säger Kerstin Holm.Hösten 1981 gjorde hon praktik på Rapport då hon studerade på Journalisthögskolan i Göteborg. Efter att hon avslutat sina studier på Journalisthögskolan jobbade hon bland annat på SVT i Falun och Växjö innan hon kom till Aktuellt 1984. Sedan dess har hon arbetat på nyhetsredaktionen i Stockholm. Hon började som allmänreporter, men har framförallt arbetat som politikreporter där hon under åren ställt otaliga politiker och andra makthavare till svars.Men även om Kerstin går i pension nu så blir det inte ett helt hundraprocentigt avsked – hon kommer då och då att dyka upp som inhoppare i SVT:s nyhetssändningar.Mer om Kerstin Holm på svt.se.länk till annan webbplats
  (5 oktober 2018)
 • Leif Östman


  Leif Östman är ny tillsvidareanställd direktredaktör på Morgonstudion och Direktdesken från måndag den 17 september. Han har arbetat på TV4 under 18 år, närmast har han arbetat som liveredaktör på TV4Nyhterna.– Jag ser fram emot att arbeta på SVT Nyheter. Jag trivs med att vara en i arbetslaget och vet att kraften i ett gott samarbete betyder allt och är enorm när det gäller. Jag känner en otrolig respekt för all den samlade kunskap som finns på SVT, säger Leif Östman.
  (5 oktober 2018)
 • Patrik Jihde


  Patrik Jihde blir ny evenemangsredaktör på SVT Sport.Han kommer närmast från en tjänst som redaktör på Kanal 75 som producerar det mesta inom trav och galopp i Sverige. Tidigare har Patrik bland annat varit redaktör för ett antal ishockey-VM samt VM och EM i friidrott och VM i simning. Han har även ansvarat för SHL-sändningarna på TV4 och varit redaktör för olika fotbolls- och hockeysändningar för Canal+ (idag C More) samt jobbat med internationell friidrott.– När man så gott som är uppväxt med Sportnytt, Fotbollskväll och Bo A Orm känns det såklart som en dröm att själv få ansluta till SVT Sport. Jag är glad, ödmjuk och ser väldigt mycket fram mot att ansluta till Sveriges mest anrika sportredaktion för att vara med och göra sport-tv i världsklass ihop med duktiga kollegor. Och nio världsmästerskap, bättre än så blir det inte, säger Patrik Jihde.
  (3 oktober 2018)
 • Christoffer Braw


  Christoffer Braw börjar den första november som projektledare på SVT Sport. Braw har tidigare jobbat sju år på MTG/Viasat, bland annat som projektledare och producent för vinter- och sommar-OS. De senaste åren har Braw varit projektledare och producent på TV4/C More. Som projektledare har han varit ansvarig för SHL och i somras var han producent för TV4:s sändningar från fotbolls-VM.Christoffer Braws första uppdrag som projektledare på SVT blir alpina-VM i Åre och ishockey-VM för herrar 2019, för övrigt det första hockey-VM som SVT sänder direkt sedan 1987.– Jag ser verkligen fram emot att bli en del av redaktionen på SVT Sport. SVT har flera super-sportår framför sig, både med den dagliga sportbevakningen och med rättigheter till en rad stora mästerskap. Det ska bli kul att få vara en del av allt detta, säger Christoffer Braw.
  (3 oktober 2018)

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör