13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sofia Taavitsainen och Anne Sseruwagi samarbetar om att arrangera seminarieserien Finsk frukost. (Foto: Anna Thodenius)

Publicerad 12 mars 2018 07:00 - Uppdaterad 19 mars 2018 10:06

Nytt forum för finskspråkiga i PS-bolagen

Nu startar seminarieserien Finsk frukost för medarbetare på de tre public service-bolagen SVT, SR och UR.

Syftet är att alla som har någon form av finsk bakgrund ska kunna träffas, nätverka och få inspiration samtidigt som de får ta del av intressanta ämnen på finska.

Initiativet till seminariesatsningen Finsk frukost kommer från Sofia Taavitsainen som är nyhetschef för Minoriteter och ansvarig utgivare för Uutiset på SVT.

– När jag började här på SVT så hade jag enskilda samtal med alla medarbetare som jobbar på olika språk och då var det många som jobbade på Uutiset som längtade efter ett sammanhang där man kan träffa andra som kanske inte jobbar på finska, men som förstår och använder språket. Det fanns helt enkelt behov av ett gemensamt forum där man kan träffas och få inspiration, säger Sofia Taavitsainen.

Samarbete mellan SVT och SR

Sofia Taavitsainen

Sofia Taavitsainen kom med idén till Finsk frukost efter att ha sett ett behov av ett forum för finskspråkiga. (Foto: Anna Thodenius)

Sofia Taavitsainen har tidigare varit kanalchef för Sisuradio på SR och hon kontaktade därför Sisuradions nuvarande chef Anne Sseruwagi för att se om ett samarbete var möjligt.

– Jag tänkte att de säkert också skulle uppskatta att få träffa lite andra kollegor från andra avdelningar. Det är ofta så bra idéer och samarbeten föds.

Anne Sseruwagi nappade på idén och nu samarbetar de två om att arrangera träffarna som kommer att hållas två gånger per halvår. Första träffen hålls fredag 16 mars och gäst är Thella Jonsson från SR P1, som tidigare har varit Östersjökorrespondent och som nu bland annat gör Bergmanpodden. Vid det tillfället kommer det att vara en moderator som intervjuar gästen, men formen på Finsk frukost kan komma att variera mellan rena föreläsningar, paneldebatter och intervjuer.

Skapa nätverk

– Det här blir ett sätt att nätverka och skapa ett forum för finskspråkiga och jag tror att det stärker identiteten, säger Anne Sseruwagi.

Tanken är att gästerna ska komma från alla möjliga branscher och att ämnena ska variera.

– Det kan handla om journalistisk utveckling eller språkutveckling, men det kan också handla om helt andra saker. Det går att hitta föreläsare inom nästan alla ämnen som är finskspråkiga – bara man letar lite! förklarar Anne och lägger till att de gärna tar emot tips på ämnen eller föreläsare.

Bidra till bättre arbetsmiljö

– Jag hoppas att det här kommer att skapa tid för reflektion och inspiration så att det kan bidra positivt till arbetsmiljön, säger Sofia Taavitsainen.

– Kanske vi också så småningom upptäcker nya möjliga medarbetare till de finska verksamheterna. Det kan vara en rekryteringsbas, för det kan vara ett problem i dag att hitta finskspråkiga journalister, tillägger Anne Sseruwagi.

Sofia Taavitsainen och Anne Sseruwagi hoppas också att Finsk frukost ska vara början på ett ökat samarbete mellan Sisuradion och Uutiset.

– Vi brukar inte samarbeta så ofta, men har nu pratat om att samarbeta kring valet. Så det här kan kanske bli ett första steg till utökat samarbete, säger Anne Sseruwagi.

Fakta:

Finsk frukost

Finsk frukost arrangeras 2 ggr/halvår och alla medarbetare på SVT, SR och UR som förstår finska är välkomna. Det är inget krav att man kan prata finska.

Första föreläsningen: 16 mars i Studio 5 i Radiohuset i Stockholm 8.15-10.00.

Frukost serveras första halvtimmen och föreläsningen inleds därefter och håller på fram till kl. 10.00.

Gäst: Thella Jonsson från P1 på SR, som tidigare har varit Östersjökorrespondent och som nu bland annat gör Bergmanpodden.

Anmäl er till sofia.taavitsainen@svt.se

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör