10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Alla vinnarna samlade.

Samlad bild på vinnarna i kategorierna förklarande, granskning, minoriteter och transparent nyhetsleverans. Från vänster Jonas Roslund, Veronica Gardell, Jenny Widell, Anton Svendsen, Josephine Hattevig, Mattias Rapp och Bodil Ljungberg. (foto: Per Westergård)

Publicerad 10 februari 2018 18:58 - Uppdaterad 12 februari 2018 16:25

Alla vinnarna av Sverigepriset!

Under Nyhetsdivisionens inspirationsdag på lördagen i Berwaldhallen i Stockholm delades Sverigepriset ut i sex olika kategorier.

En del av vinnarbidragen nomineras till tävlan i den internationella tävlingen för lokaljournalistik Prix Circom.

Tanken bakom Sverigepriset är att lyfta fram all den goda journalistisk som görs runt om i hela landet.

Sverigepriset omfattar hela nyhetsdivisionen, det vill säga riksnyheter, lokala nyheter, minoriteter och sport. Priset delas ut i sex kategorier och i år är kategorierna tydligt kopplade till SVT Nyheters varumärkesstrategi och nyhetsfundamenten.

Utdelningen av Sverigepriset skedde i lördags i samband med Nyhetsdivisionens inspirationsdag i Berwaldhallen i Stockholm och det var glada och överraskade pristagare som tog emot årets pris.

Årets vinnare är:

Granskande journalistik:

Bodil Ljungberg, Martin Trygg och Mattias Rapp på SVT Nyheter Dalarna – Kommungranskning Falun

Bodil Ljungberg och Mattias Rapp, SVT Nyheter Dalarna, prisades för kommungranskning Falun.

Bodil Ljungberg och Mattias Rapp, SVT Nyheter Dalarna, prisades för kommungranskning Falun. (foto: SVT

Motivering: Med start i klassisk kvittojournalistik, ihärdigt sorterande och granskande, gick redaktionen samman och blottla makten. Redaktionen avslöjade allvarliga brister och fick kommunens högsta chef på fall. När andra avslutade sin granskning fortsatte redaktionen och bet sig fast. De har verkligen uppfyllt svt: s grunduppdrag, att inte nöja sig med den första bilden utan att gå vidare.

Förklarande journalistik:

Lilla Aktuellt – Nazistdemonstrationen i Göteborg

Motivering:För att med fingertoppskänsla och stort mod ha kraftsamlat kring det viktiga och svåra ämnet nazism. Redaktionen lyckas med klockrent tilltal ta publiken i handen och ge kunskap och förståelse i en publicering där allt finns på plats. Allt snyggt presenterat både online och i bc. Trots högt ställda krav på att alltid rapportera nyheter på ett lättförståeligt sätt, infriar Lilla Aktuellt förväntningarna med råge.

Redaktionen på SVT Nyheter Uppsala prisades för Perspektiv Gottsunda.

Redaktionen på SVT Nyheter Uppsala prisades för Perspektiv Gottsunda. (foto: SVT)

Konstruktiv journalistik:

SVT Nyheter Uppsala – Perspektiv Gottsunda

Motivering: Hela redaktionen kraftsamlade runt ett ämne, lyfte från stolarna och kastade sig ut på fältet. Vi behöver bli fler utekatter och Uppsalas Gottsundasatsning imponerar med sin förutsättningslösa nyfikenhet. Ett viktigt ämne problematiseras genom många människors syn på sin egen verklighet. Redaktionen ryggar inte för att beskriva problemen och ger utrymme för lösningarna.

Minoriteter i samhället:

Jenny Widell, Veronica Gardell, Jonny Thunell, Jonas Roslund på SVT Nyheter Öst. #Deutstraffadebarnen

Motivering: Det finns i Sverige barn som hålls inlåsta. Ett av dem är Liam. Han var bara 11 år när han för första gången placerades på sk Sis-hem. Genom ett enormt arbete av bla reportern Jenny Widell får vi lära känna Liam och höra hans mamma berätta -på så sätt blir Liam mer än en diagnos. Berättelsen om Liam är också en granskning av barnen som ingen orkar med och en unik inblick i en värld många nog inte ens kände till.

Vinnare från SVT Nyheter Öst: Jonas Roslund, Veronica Gardell och Jenny Widell.

Vinnare från SVT Nyheter Öst: Jonas Roslund, Veronica Gardell och Jenny Widell prisades för #Deutstraffadebarnen. (Foto: Anna-Karin Thorstensson)

Mojo - nära berättande:

Mattias Sandberg, SVT Sport – Bevakningen av VM i orientering

Motivering: I en serie reportage som doftar svett, stekos och regnväta låter reportern oss lära känna svenska världsstjärnor och estniska snårskogar. Med ett lekfullt och oförställt berättande visar han på mobilens möjligheter att ta oss närmare, bortom och längre.

Transparent nyhetsleverans:

Loken och riksnyheterna – Vardagsbrott

Anton Svendsen, idé, planering och arbetsledning, SVT Nyheter Väst.

Men också: Hanna Degerström, Martin Trygg, Rolf Lunneborg, Gösta Backlund, Erik Nielsen, Henrik Arborén, Tina Enström, Andreas Ericsson, Cecilia Lönnehed, Philip Naskret, Fouad Yousefi, Johan Ekman och Iva Horvatovic.

Motivering: För att med basen i dialogen och med publiken i absolut fokus kunnat leverera angelägen och förnyande journalistik kring ett beprövat ämne. Tack vare den ärliga närvaron i flödet och den inbjudande tonaliteten engagerade sig 45 000 personer och de lokala redaktionerna kunde tillsammans med riksredaktionen fånga upp tips och berättelser som många togs vidare.

Men den stora styrkan är just den nyfikna närheten till publiken där publikens och SVT:s gemensamma engagemang och samspel bar och lyfte hela arbetet. Öppenheten där frågor, fakta, research och återkoppling visades upp gav Vardagsbrott dess särprägel och styrka.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör