15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

Vd Hanna Stjärne (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 12 januari 2018 17:36 - Uppdaterad 15 januari 2018 16:16

Hanna Stjärne kommer ingå i ny EU-grupp om desinformation

SVT:s vd Hanna Stjärne kommer att ingå i EU-kommissionens ”High Level Group on Fake News”.

Gruppen har i uppdrag att vara rådgivande för hur EU-kommissionen ska arbeta vidare med problemen kring desinformation på nätet.

Gruppen ska analysera hur nuvarande regelverk ser ut och även utreda eventuella behov av framtida europeiska regelverk som skulle kunna hantera desinformation och olagligt innehåll på de digitala plattformarna.

- Den senaste tiden har debatten varit intensiv kring spridningen av desinformation på nätet. Frågan berör Sverige och övriga Europa ur ett demokratiskt perspektiv och är angelägen, inte minst med tanke på det stundande valet i Sverige. Principerna om yttrandefrihet och rätt till information är avgörande för mig i det arbete som ska göras. Jag är glad över att få möjlighet att samarbeta över nationsgränserna i denna brännande framtidsfråga, säger Hanna Stjärne.

Konkurrensen om platserna i gruppen var hård, drygt 300 personer ville delta och ansökte via officiell nominering. Hanna Stjärne deltar som representant för de nordiska public service-bolagen, tillsammans med Noel Curran, EBU:s generaldirektör.

Experter från olika områden

Gruppens medlemmar är experter från olika områden: det journalistiska, akademin/forskningen, frivilligorganisationer/NGO:s, nationella myndigheter, företag från relevanta industrier och sociala medie-plattformar. Bland dessa finns representanter från bland annat Google, Facebook, Twitter, European Federation of Journalists, Sky, EurActive, ARD etc

Den nytillträdda digitala EU-kommissionären Mariya Gabriel har tagit initiativ till gruppen och en slutrapport ska vara klar i maj 2018.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör