15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
En glad Karin Mattisson har precis fått ta emot det prestigefyllda priset!

En glad Karin Mattisson! (foto: Robert Olsson)

Publicerad 12 december 2017 11:41 - Uppdaterad 14 december 2017 10:03

UG:s "FN och övergreppen" vann British Journalism Awards

Karin Mattisson, Joachim Dyfvermark, Ola Christoffersson och Åke Wehrling, Uppdrag granskning, vann på måndagskvällen British Journalism Awards i kategorin Global Investigate för UG-reportaget "FN och övergreppen".

- Det är fantastiskt stort! Vi alla i teamet är otroligt stolta över att få detta fina pris som bästa globala granskningen i år - det brittiska Pulitzerpriset, säger Karin Mattisson, som tog emot priset i London.

- Vi är väldigt stolta över denna granskning som visar att våra reportrar är av yttersta världsklass, säger Nils Hanson, chef för Uppdrag granskning.

Motiveringen till priset löd: “The UN is a big target and this investigation had huge impact. They found tand interviewed the victims in the Central African Republic, chased down the guilty parties and held those responsible to account.”

- Den väldigt starka och tunga juryn, som bestod av publicister och professorer, lyfte fram att vi lyckades sätta fingret rakt i FN:s böld - där vi dessutom ertappade dem med att ljuga om de utsatta barnen och hur det skakade om FN:s ledning, säger Karin Mattisson.

Sexuella övergrepp

Reportaget om barnen som utsattes för sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken sändes i UG den 15 mars med en uppföljande del en vecka senare.

Det avslöjades då att flera av de utsatta barnen aldrig fått någon hjälp, trots att Unicef påstod att de tagits om hand. Efter att bland andra The Guardian slagit upp saken blev granskningen en världsnyhet.

Tävlade mot BBC World

Priset British Journalism Awards, som började delas ut 2012, är en utmärkelse som betraktas som motsvarigheten till det amerikanska Pulitzerpriset.

Uppdrag gransknings reportage vann klassen Global Investigate och tävlade mot starka bidrag från Boston Globe och BBC World.

"FN och övergreppen" finns att se på SVT Play fram till 29 januari 2018.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör