10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Ralstrand gör podden TV-fabriken på sin fritid.

Fredrik Ralstrand gör podden TV-fabriken på sin fritid. (foto: Emil Eriksson)

Publicerad 11 december 2017 07:00 - Uppdaterad 12 december 2017 17:34

Fredrik lyfter spännande SVT-profiler i sin podd

Nya podden TV-fabriken intervjuar inte minst SVT:are om jobbet och branschen som de ofta starkt brinner för.

– Det handlar inte en gnutta om det privata, säger poddens grundare Fredrik Ralstrand.

Fredrik Ralstrand, till vardags sändningsledare och trafikreporter på SR, har utvecklingen i TV- och radiobranschen som passion och brinnande intresse. Så till den grad att han tidigare i höst startade podden ”TV-fabriken”, där kända och okända personligheter och beslutsfattare inom svensk TV och radio djupintervjuas.

– TV-fabriken är en helt okommersiell och osponsrad podd som jag gör på min fritid för att det är mitt stora intresse, förklarar Fredrik som för övrigt jobbade på SVT i början av sin mediekarriär, det var tidigt 00-tal. Bland annat i redaktionerna för Söndagsöppet och Allsång på Skansen. Fredrik arbetar även som guide i Radiohuset och var tidigare guide även på SVT

Playchef lyfts fram

Susanna Balsvik

Susanna Balsvik, planeringschef på SVT Play. (foto: Marika Ireblad)

Inom kort kommer på Fredriks podd bland annat en lång intervju med Susanna Balsvik, planeringschef på SVT Play.

– Hon är som namn ganska okänt men har en väldigt betydelsefull position, eftersom SVT Play ju är Sveriges största playtjänst, säger Fredrik Ralstrand.

Annars har det hittills mest varit programledare som intervjuats i TV-fabriken. Bland de som var först ut var Pekka Heino som för Fredrik Ralstrand avslöjade att han skulle sluta på SVT.

– Det har inte alls varit svårt att få folk att ställa upp, tvärtom. Kanske beror det på att jag inte ställer några frågor om privatliv, barn, skilsmässor och sånt. Utan pratar bara jobb!.

Både SVT:are och Timell

Andra SVT:are och SVT-profiler som medverkat i podden hittills är bland andra Suzanne Axell, Mark Levengood och Kattis Ahlström.

– TV-fabriken har, tillsammans med systerpodden Radiofabriken, haft ungefär 4 000 lyssnare totalt sen starten i oktober. Det är bra, konstaterar Fredrik Ralstrand.

En annan minnesvärd intervju från tidigare i höst gjorde Fredrik med Martin Timell, bara timmar innan de första anklagelserna mot honom började bli kända.

Fredrk Ralstrand

Fredrk Ralstrand (foto: Emil Eriksson)

Fick klartecken till sist

Fredrik Ralstrand kommer ursprungligen från Stenungsund på västkusten. I sina tidiga tonår blev han en TV- och radionörd och på närradion i Stenungsund gjorde han något senare sin radiodebut. Efter medieutbildning på gymnasiet hamnade Fredrik direkt på SVT år 2000.

– En annan av mina tidiga mediemeriter är som statist i de sista säsongerna av SVT:s succésåpa Rederiet. Men sedan 2006 har jag varit anställd på radion. SR tvekade i det längsta till att ge mig klartecken till att få starta poddarna då de kunde ses som konkurrerande verksamhet men till sist backade SR:s utbudsgrupp och jag kunde dra i gång, berättar Fredrik.

Men vad motiverar då att lägga så mycket tid på något så jobbinriktat – men som inte ger några pengar utan snarare kostat några tusenlappar.

– Det är väl att lära sig mer, möta intressanta människor och göra en kul podd som kan vara intressanta för dem med samma intresse att lyssna på.

Fakta: TV-fabriken

Okommersiell podd startad hösten 2017

Grundare & drivare: Fredrik Ralstrand, 35 år.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör