13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Inspelning på 1950-talet.

Inspelning på 1950-talet. (foto: Yle)

Publicerad 6 december 2017 07:00 - Uppdaterad 7 december 2017 09:49

Yle har speglat Finland nästan lika länge som landet funnits

Idag, 6 december, firar Finland nationaldag - och 100 år som självständig stat.

Finlands Rundradio (Yle) grundades 1926 – nio år efter republiken Finlands födelse - och har sänt på både finska och svenska sedan starten.

TV- och radioutbudet från Yles svenska redaktion är fortsatt mycket viktigt för landets 265 000 svensktalande.

När Yle började sin verksamhet 1926 var 11 procent av Finlands befolkning svensktalande, en ungefär dubbelt så stor andel som idag. Att gruppen även i absoluta tal är betydligt mindre nu än för 90 år sen beror främst på stor emigration, framförallt till Sverige.

– Sändningarna var länge tvåspråkiga och det dröjde innan det startades TV- och radiokanaler som bara sände på svenska, säger Johanna Törn-Mangs som är Svenska Yles tillförordnade direktör.

Yleisradio på nyårsdagen 1930.

Yleradio på nyårsdagen 1930: fr v: Markus Rautio, Ebba Jacobson-Lilius, Carl-Erik Creutz och Kaisu Puuska-Joki. (foto: Yle)

Renodlat svenskspråkiga radiosändningar kom först 1963 och TV-nyheter på svenska infördes i Yle år 1965.

Tidigt började man också i ”Svensk-Finland” att titta på svensk TV och under 1960- och 70-talet bildades på många platser ”centralantennslag” där invånarna gick ihop och bekostade en kraftfull antenn som kunde ta emot signaler från svenska master.

Yles reporter intervjuar barn på 1940-talet.

Yles reporter intervjuar barn på 1940-talet. (foto: Yle)

Svensk kanal ej längre helsvensk

Men på 1980-talet inleddes ett samarbete mellan Finland och Sverige som gjorde att SVT-program kunde visas i Finlands ordinarie TV-utbud och Yle-program i Sveriges.

Den nuvarande svenskspråkiga TV-kanalen i Finland Yle Fem eller ”Femman” startades så sent som 2001 och kallades då Finlands Svenska Television (Yle Fst).

Men sedan april 2017 är ”Femman” inte längre en kanal enbart på svenska eftersom kanalplatsen sen dess delas med finskspråkiga Yle Teema. Detta har medfört att en rad svenska program (inte minst från SVT) fått nya sändningstider.

Tidigare delade svenskspråkiga Yle Fem kanalplatsen med SVT World som ju lades ner i april i år. Denna förändring har medfört att en del SVT-program inte längre kan ses i Finland.

Luciafirande 1948

Luciafirande 1948. (foto: Yle)

Svenska Yle idag

Den svenska verksamheten inom Yle har idag knappt 400 anställda, varav 260 i Helsingfors.

I Vasa arbetar cirka 75 personer (bland annat med produktionen av det populära livsstilsprogrammet ”Strömsö”) medan de övriga cirka 60 är spridda på de mindre redaktionerna i Åbo, Ekenäs och Borgå (regionerna Åboland, Västnyland respektive Östnyland).

Från programmet Stromso.

Från programmet Strömsö. (foto: Yle)

Dessa redaktioner gör framförallt lokala radionyheter men även radio- och TV-inslag till de nationella svenskspråkiga nyheterna (lokala TV-nyheter på svenska finns inte i Finland).

Utöver tv-kanalen har Svenska Yle i dag två egna radiokanaler (Vega och X3M), playtjänsten Arenan och webbplattformen svenska.yle.fi.

Svenska Yles personal har minskat med cirka 10 procent under de senaste fem åren.

Det självstyrande Åland ingår inte i Yles uppdrag utan har ett eget PS-företag (Ålands Radio och TV) som sänder på svenska över Åland. På Åland kan man även se SVT:s kanaler i det vanliga marknätet.

Yles text-tv-tjänst med svenska sidor.

Yles text-tv-tjänst med svenska sidor.

Svensk TV och radio tidigare separata

Ända in på 2000-talet var svenskspråkig television (FST) respektive radio (FSR) separata enheter inom Yle med egna direktörer, egna kanaler och egen personal. Nyhetssidan var underställd den finskspråkiga nyhetsavdelningen.

Men för ungefär 15 år sen bestämdes att de svenska redaktionerna skulle samlas och därmed uppstod Svenska Yle, idag en mångmedialt svenskspråkig producent av TV-, radio- och webbinnehåll.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör