6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Vd Hanna Stjärne visade ett färskt exempel på en falsk nyhet i SVT:s namn.

Vd Hanna Stjärne visade ett färskt exempel på en falsk nyhet i SVT:s namn på TV-dagen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 1 december 2017 07:00 - Uppdaterad 4 december 2017 11:36

Vd Hanna Stjärne på TV-dagen: "SVT vill stärka tilliten!"

På TV-nyheternas årliga dag talade SVT-chefen om Public service-televisionens betydelse för Sverige, med fyra av ledamöterna i PS-kommittén längst fram i salen.

Nyhetsbrevet TV-nyheterna brukar bjuda in branschen till seminarier då och då och under rubriken ”TV-landskapet 2018” välkomnade chefredaktören Mats Sjödin på onsdagen ett 60-tal branschpersoner och bland de församlade sågs från SVT förutom vd Stjärne även bland andra styrelseordförande Anna-Karin Celsing och strategichef Jimmy Ahlstrand.

Kommitté inne på del två

Olof Lavesson snabbsammanfattade utredningsförslaget från tidigare i höst.

Olof Lavesson (m) snabbsammanfattade utredningsförslaget från tidigare i höst. T.v. Rossana Dinamarca (v) och till höger Olle Wästberg (l) (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

På plats fanns även fyra av den statliga Public service-kommittens ledamöter – sex och en halv vecka efter den uppmärksammade presentationen av förslaget till finansiering av framtidens Public service.

– Då var vi tämligen eniga i kommittén. Nu har vi börjat jobba med nästa del och det är inte säkert att vi kommer vara lika eniga i juni när vi ska presentera förslagen som handlar om vad Public service ska göra i framtiden, sa moderaternas Olof Lavesson, som också är ordförande i Kulturutskottet.

Ledamöter i PS-kommittén.

Ida Karkiainen (s), Rossana Dinamarca (v) och Olof Lavesson (m), ledamöter i PS-kommittén. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

De närvarande kommittéledamöterna fick frågan hur finansieringsförslaget om en obligatorisk avgift via skattsedeln tagits emot i deras partier.

– Jag trodde jag skulle bli halshuggen men i Vänsterpartiet har man varit övervägande positiv, sa Rossana Dinamarca.

– I mitt parti ville man i det längsta utvidga licensen istället och ibland har det känts som att släpa en katt baklänges. Men de flesta verkar nu tycka att kommitténs förslag är bra, sa Ida Karkiainen (s).

Liberalernas Olle Wästberg sa sig inte ha mött någon kritik alls inom sitt parti medan Olof Lavesson däremot haft en del arbete med att i Moderaterna förklara att den nya avgiften som föreslås faktiskt inte innebär något ökat skattetryck.

Jan Scherman och Hanna Stjärne lyssnar på PS-kommitténs presentation.

Jan Scherman och Hanna Stjärne lyssnar på PS-kommitténs presentation. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Stjärne varnade för desinfo

Hanna Stjärne inledde sin dragning med att visa ett aktuellt exempel på fake news i SVT:s namn. Någon har kopierat SVT:s logga, skrivit en påhittad nyhet om att 40 människor dött av att skadliga virus spridit sig i Sverige och betalt för att ”nyheten” ska hamna som en annons i folks facebookflöden.

– Vi vet inte vem som gjort detta eller varför. Man frågar sig hur mycket mer vi kommer få se av sånt här inför valet nästa år, sa Stjärne.

SVT-chefen talade vidare om de globala medieaktörernas växande makt och hur viktigt SVT är för Sverige på olika sätt – för kreativitet, kultur, språk och som ett sammanhållande kitt för landet, med den nyöppnade redaktionen i Övertorneå som det senaste exemplet på att SVT finns i hela Sverige.

Stolt över dramasuccé

Hanna Stjärne berättade stolt om höstens dramasucce i SVT, "Vår tid är nu".

Hanna Stjärne berättade stolt om höstens dramasucce i SVT, "Vår tid är nu". (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Stjärne visade även några klipp ur aktuella SVT-produktioner, bland annat Julkalendern, och hon berättade om ”Vår tid är nu” som efter nio av tio sända avsnitt kan konstateras ha blivit en stor framgång.

– Det var längesen SVT hade en dramaserie som gick lika bra! Hittills har ”Vår tid är nu” på SVT Play haft 5,2 miljoner starter sammanlagt för avsnitten. Och i broadcast sågs första avsnittet av 1,7 miljoner vilket är väldigt bra.

Hanna Stjärne påpekade också att Vår tid är nu, trots att den utspelar sig i Stockholm, är producerad i en annan del av landet och av ett externt bolag – för att förstärka bilden av hur viktigt SVT är för landets kreativa näring och att avgiftsmedlen används över hela Sverige.

Scherman orolig

Oroad!  Diversearbetare Jan Scherman.

Oroad! Diversearbetare Jan Scherman. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Förre TV4- och fd Aftonbladet TV-chefen Jan Scherman steg med sedvanlig pondus upp på podiet och han såg mer bekymrad ut än vanligt.

– Jag är mycket orolig! För Public service framtid. Det kommer inte att räcka med nuvarande nivåer av finansiering utan det kommer att behövas mycket mer, menade Scherman som själv arbetade på SVT under hela 1980-talet.

Det som oroar Scherman är de globala mediegiganternas allt större och snabbt ökande kunskap om varje person i Sverige och hur lätt det är att precist ringa in målgrupper. Han menar att om SVT ska ha en position även i framtiden måste det till större resurser, för att möta giganternas allt mer sofistikerade och långtgående påverkan på Sverige och svenskarna.

– Det gäller inte minst på det lokala planet. SVT måste göra mycket mer där. Och sedan måste SVT också bli mycket snabbare än idag!

Chefredaktör till attack

Anna Gullberg hävdade att SVT i för hög grad publicerar items som bara är artiklar och inte tv.

Anna Gullberg hävdade att SVT i för hög grad publicerar items som bara är artiklar och inte tv. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Gäst på TV-dagen var också Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad och ingående i Mittmedias koncernledning. I sin framställning menade hon att Public service och i synnerhet SVT undergräver hennes tidnings affärsmöjligheter.

– Vi fajtas på samma marknad fast med helt olika förutsättningar, sa Gullberg som hävdade att SVT lokalt i hög grad rewritar Mittmedia-tidningarnas nyheter (som ligger bakom en betalvägg)

Som exempel tog chefredaktören en artikel från i somras om en misstänkt ubåt i Gävle hamn.

– 40 minuter efter att vi hade lagt ut artikeln på vår sajt hade SVT den på sin. Vår reporter hade jobbat en vecka med det där jobbet, det säger sig ju själv att det funkar inte!

Hanna Stjärne

SVT är inte tidningarnas värsta fiender utan låt oss hellre samarbeta där vi kan, menade Hanna Stjärne med adress till chefredaktör Anna Gullberg t.h. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hanna Stjärne förklarade att hon vet vad det innebär att driva en dagstidning i de nya tider som råder, då hon innan utnämningen till SVT-vd var publisher för Upsala Nya Tidning 2011-14.

– Inte minst finns det också många tidningar på nätet som rewritar och publicerar lokala nyheter gratis. Men vi vill från SVT:s sida gärna samarbeta med andra seriösa medier och det kan exempelvis gälla aktuella nyhetsdokumentärer som kan produceras antingen av tidningarna själva eller i samarbete med den lokala SVT-redaktionen.

Bra PS skapar tillit

Hanna Stjärne

Hanna Stjärne avslutade sin framställning med att försöka förklara vilken god kraft Public service är.

– Forskning visar att i länder med stark Public service har även de kommersiella kanalerna högre kvalitet än i länder där PS inte är så stark. Denna växelverkan gäller också tv-nyhetsförmedlingen, ju starkare Public service desto bättre kvalitet på nyhetsförmedlingen totalt i landet.

– Ytterst handlar det om att stärka tilliten, avslutade Hanna Stjärne.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör