15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Carl-Gustav Johansson beklagar att PS-kommittén föreslår skattsedeln framför att Radiotjänst behålls.

Vd Carl-Gustav Johansson beklagar att PS-kommittén föreslår skattsedeln framför att Radiotjänst behålls. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 27 november 2017 07:00 - Uppdaterad 28 november 2017 15:56

Radiotjänst vill finnas kvar

I sitt förslag från oktober är PS-kommittén tydlig med att Radiotjänst i Kiruna inte kommer att behövas i framtiden. Men i Kiruna vill man ännu inte ge upp.

– Det är ännu inte säkert när eller ens om vi ska avvecklas, menar vd Carl-Gustav Johansson.

Vintern har kopplat sitt grepp om Kiruna och snart stundar midvintermörkrets tid. Men i Radiotjänsts byggnad, någon kilometer från den plats där Kirunas nya stadskärna nu byggs, lyser stjärnorna i fönstren.

Hoppet har ännu inte slocknat på Radiotjänst.

Hoppet har ännu inte slocknat på Radiotjänst. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

På ytan märks inte så mycket att en politiskt enig utredning nyss föreslagit att företaget ska läggas ner.

– Fast det är klart att stämningen inte är på topp och att det finns en oro hos många medarbetare. Men man ska komma ihåg att det här handlar om ett kommittéförslag och att vi ännu faktiskt inte vet i vilken mån partierna i stort står bakom förslaget, säger Carl-Gustav Johansson som är Radiotjänsts vd sedan 2013.

Många söker nytt jobb

Det är inte första gången det föreslås att Radiotjänst ska bort. År 2012 kom ett förslag som i mycket påminde om det som PS-kommittén la tidigare i höst.

– Skillnaden är att det nu verkar finns en större enighet bakom. Många medarbetare här har redan börjat titta efter nya jobb, konstaterar Carl-Gustav Johansson som just nu jobbar med Radiotjänsts remissvar gällande PS-kommitténs förslag.

Det ser mörkt ut för Radiotjänsts roll att ta in pengar från publiken till PS-företagen.

Tiden kan snart vara ute för Radiotjänst som ansvarig organisation för att SVT, SR och UR får sina pengar. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Det som föreslås är att den nuvarande tv-apparatknutna avgiften finns kvar under 2018 men ersätts 1/1 2019 av en Public service-avgift som alla ska betala och som ska debiteras av Skatteverket via skattsedeln.

Radiotjänst ska enligt förslaget finnas kvar även under 2019, för att slutföra ärenden enligt äldre och regler och informera allmänheten om övergången till det nya systemet.

– Men även om det blir som utredningen vill så kan det ju bli förskjutet, så att den nuvarande TV- och radioavgiften blir kvar exempelvis under 2019 också. Det måste vi vara beredda på och därför är det bekymmersamt att oron nu gör att många kanske lämnar Radiotjänst redan under nästa år.

Spännande trots allt

Vi orkar inte oroa sig så mycket, säger Linda Edeblom och Anette Ljungberg som båda arbetat länge på Radiotjänst.

Vi orkar inte oroa sig så mycket, säger Linda Edeblom och Anette Ljungberg som båda arbetat länge på Radiotjänst. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

I vilket fall är Radiotjänsts uppdrag att ta in radio- TV-avgifter så länge som staten bestämmer att så ska ske.

– Vi kommer att köra ända in i kaklet! Vi har en väldigt vältrimmad organisation med 3,5 miljoner kunder, konstaterar Carl-Gustav Johansson.

Ute i kontorslandskapet i Kiruna hittar Vipåtv ett par av alla de Radiotjänst-anställda som nu följer utvecklingen för att se vilket öde som väntar deras arbetsplats.

– Fast jag orkar inte oroa mig så mycket. Vi får se hur det går helt enkelt, säger servicecoachen Linda Edeblom som började på Radiotjänst 2009.

Radiotjänst är en fantastisk arbetsplats, tycker gruppchefen Anette Ljungberg.

Radiotjänst är en fantastisk arbetsplats, tycker gruppchefen Anette Ljungberg. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hennes kollega, gruppchefen Anette Ljungberg instämmer.

– Vi jobbar på precis som vanligt och när det gäller framtiden så känns det trots allt lite spännande. Det kanske kommer nya möjligheter. Men det skulle vara väldigt tråkigt om vi skulle läggas ner. Jag älskar Radiotjänst, det är en så bra stämning här och Radiotjänst är en fantastisk arbetsgivare, säger Anette.

Facket vädjar för demokratin

Det dominerande facket på Radiotjänst Unionen uttrycker stor besvikelse över att utredarna valt att föreslå avveckling av företaget.

August Tapojärvi

August Tapojärvi

– Förslaget hotar det politiska oberoendet. Vi säger inte att nuvarande modell är perfekt men att göra avgiften till en skatt är att lägga mer makt över media i politikernas händer. Att tro något annat är naivt! Vi vädjar därför till politikerna, inte för våra jobb utan för demokratin i Sverige, att finansiering av public service sker helt utanför statsbudgeten, säger August Tapojärvi som är klubbordförande .

Tapojärvi säger att det inte är lätt att hitta nya jobb i Kiruna för dem som eventuellt så småningom blir utan arbete om Radiotjänst läggs ner.

­– Det svårt i vår kommun. Vi kan inte bara säga upp oss och gå till ett annat likvärdigt jobb, det finns inga sådana helt enkelt!

Viktig arbetsgivare

Vd Carl-Gustav Johansson har arbetat på Radiotjänst i Kiruna sen starten 1989.

Vd Carl-Gustav Johansson har arbetat på Radiotjänst i Kiruna sen starten 1989. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Vd:n Carl-Gustav Johansson har arbetat på Radiotjänst sen starten 1989. Han är infödd kirunabo och jobbade även i LKAB:s gruva några år innan han sadlade om.

– På en plats som Kiruna där gruvan dominerar och där de flesta andra jobb också har med gruvan att göra är det välkommet med arbetsplatser som Radiotjänst som har en helt annan inriktning och profil. Och av våra anställda här är ungefär 75 procent kvinnor, förklarar Johansson.

Nu hoppas han på att kommunens och länets politiker ska ligga i för att den organisation som Radiotjänst byggt upp i någon form ska få finnas kvar, även om TV-avgiften försvinner.

­ –Vi är ju faktiskt väldigt kompetenta och effektiva. Kanske går det att hitta andra uppgifter åt oss. Men det är inte mitt uppdrag i första hand utan vi fortsätter med det vi ska göra och inget är avgjort än.

Stor betydelse för Kiruna

Radiotjänst i Kiruna grundades 1989.

Radiotjänst i Kiruna grundades 1989. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (s) menar att Radiotjänst är ett företag med stor betydelse för Kiruna.

– Det vore väldigt illa om Radiotjänst försvinner, inte minst eftersom det är många kvinnor som arbetar där. Kiruna behöver verkligen även andra företag som komplement till gruvan, säger Zakrisson till Vipåtv.

Hon förutsätter att – om kommitténs förslag blir verklighet – regeringen agerar för att behålla arbetstillfällen och kompetens i Kiruna.

Behålla oberoende

Carl-Gustav Johansson

I Tyskland fick vår motsvarighet finnas kvar för uppbörd av den obligatoriska avgiften. Så kan Sverige också göra, hävdar Carl-Gustav Johansson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Men allra helst ser Carl-Gustav Johansson att Radiotjänst får fortsätta med det företaget kan, nämligen uppbörd av tv-avgifter.

– Jag tycker det är beklagligt att kommittén varit så fokuserad på att överföra uppbörden gällande Public service till Skatteverket. Vi har försökt visa på att kostnaden för att Radiotjänst ska få finnas kvar, alltså kostnaden för att public service fortfarande kan vara oberoende av finansiering via skattsedeln, inte är så hög som andra beräkningar visar. Men kommitténs fokus har varit att ta det via skatten, konstaterar Johansson.

Han pekar på andra länder som reformerat sin finansiering av Public service.

­– Ta Tyskland till exempel. Där har man infört en obligatorisk avgift för alla hushåll, oavsett apparatinnehav. Och behållit sin motsvarighet till Radiotjänst. Så kunde vi göra även här i Sverige.

Radiotjänsts byggnad i Kiruna ligger bara någon kilometer från stadens nya centrum.

Radiotjänsts byggnad i Kiruna ligger bara någon kilometer från stadens nya centrum. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Radiotjänst i Kiruna AB:

Grundat 1989 för att ansvara för uppbörd av TV-avgiften, f.n. cirka 8 miljarder kronor per år.

Dotterbolag till SVT, SR och UR

Cirka 120 heltidsanställda och 120 deltidsanställda i Kiruna. 50 deltidskontrollanter på andra platser i landet. De anställdas genomsnittsålder är kring 40 år.

Styrelseordförande: Hanna Stjärne

Vd Carl-Gustav Johansson

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör