15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hyrbil

"Bilen är en arbetsplats för så många av våra medarbetare och en så här stor förändring skulle självklart ha förhandlats enligt MBL" menar Journalistklubbens ordförande. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 23 november 2017 16:58 - Uppdaterad 28 november 2017 09:45

Journalistförbundet stämmer SVT om hyrbilar

Journalistförbundet stämmer SVT och Almega Medieföretagen vid Arbetsdomstolen för att SVT inte förhandlat om att ersätta den egna fordonsparken med långtidshyrda bilar.

- Bilen är en arbetsplats för så många av våra medarbetare och en så här stor förändring skulle självklart ha förhandlats enligt MBL, säger Hanna Nyberg, ordförande Journalistklubben vid SVT.

Som Vipåtv tidigare berättat lämnade Unionen in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen i slutet av september eftersom man ansåg att SVT brutit mot förhandlingsskyldigheten i paragraf 11 i medbestämmandelagen, MBL.

Nu gör Journalistförbundet detsamma.

Tunga lyft för medarbetarna

Bakgrunden är att SVT hösten 2016 beslöt att avveckla sin fordonspark och istället hyra in 117 bilar av Hertz.

Dessa bilar saknade de slädar i bagageutrymmet som fanns i de egna bilarna, vilket leder till tunga lyft för medarbetarna. Detta menar båda fackförbunden inte är acceptabelt ur ett arbetsmiljöperspektiv.

SVT:s hyrbilar i garaget i Stockholm.

SVT:s hyrbilar i garaget i Stockholm. (foto: Marika Ireblad)

Riskbedömning

Unionen och nu även Journalistförbundet anser att arbetsgivaren borde ha gjort en riskbedömning av konsekvenserna i ett tidigt skede – innan beslutet genomfördes. Man anser också att de nya arbetsförhållandena skulle ha förhandlats.

Journalistförbundet yrkar nu, liksom Unionen, på ett skadestånd på 50 000 kronor för att SVT inte har iakttagit sin förhandlingsskyldighet. Journalistförbundet yrkar också att de två målen ska handläggas gemensamt.

MBL-information

SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala anser att sakfrågan, att äga eller leasa bilar, inte är en viktigare förändring av verksamheten eller för enskild medarbetare, därför kallades Unionen till en MBL-information, och inte en förhandling.

– Gällande arbetsmiljöaspekter hanteras dessa alltid i Risk och konsekvensanalyser (så kallade ROKar), så skedde även denna gång. Nu är det upp till Arbetsdomstolen att klargöra rättsläget, säger Sabina Rasiwala.

SVT har köpt in en insats till alla hyrbilar som kommer att göra det lättare att lasta in bagage i bakluckan. Fordonsverkstaden i Stockholm håller nu på att distribuera ut utrustningen till alla hyrbilar.

 

Rättelse:

Vipåtv skrev tidigare att alla SVT:s hyrbilar under hösten redan utrustats med en extra insats för att göra det enklare att lasta in bagage i bakluckan. Detta stämmer inte. Det korrekta uppgiften är att utrustningen är införskaffad till alla bilar och som bäst nu håller på att distribueras ut till alla bilar över landet. Vi beklagar den felaktiga uppgiften. /Red.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör