21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Deadline

Publicerad 21 november 2017 23:30 - Uppdaterad 23 november 2017 16:47

"Vi måste vara öppna och både berätta och lyssna"

På tisdagskvällen offentliggjordes #deadline – 4084 kvinnliga journalisters upprop mot sexuella trakasserier.

”Den tystnadskultur som våra medsyskon i andra branscher vittnat om råder också hos oss” skriver mediekvinnorna i uppropet.

I #deadline-uppropet berättar kvinnorna anonymt om kränkningar, trakasserier och övergrepp de utsatts för av manliga kollegor.

- Det är drabbande att läsa upproren och vittnesmålen från bransch efter bransch, nu också från vår egen. Jag känner en sorg att vi inte erbjudit tryggare arbetsplatser genom åren, men också en kraft för fortsatt förändring. Får jag hoppas något är det att det idag är slut med att vi som chefer och medarbetare normaliserar kränkande beteende, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport.

Nolltolerans

På SVT råder nolltolerans mot kränkande beteenden, mobbning, sexuella trakasserier och annan diskriminering enligt SVT:s policy.

HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala skrev i början av november på SVT-bloggen vad nolltolerans betyder för SVT och var företaget gör för att motverka alla slags trakasserier (se länk nedan).

Uppmaning

Anne Lagercrantz skriver på tisdagskvällen på SVT-bloggen att berättelserna i #deadline-uppropet öppnar oläkta sår:

- Om saker inte hanterats bra på SVT historiskt vill vi gärna ta tag i dem nu. Men vi kan inte agera på anonyma berättelser utan uppmanar alla som varit med om trakasserier att ta kontakt med närmaste chef eller HR. Oavsett när händelsen ägt rum, och oavsett om man idag jobbar kvar på SVT eller har lämnat företaget, fortsätter hon.

- Journalistik förutsätter mod och tillit. Är arbetsmiljön otrygg och vi inte förmår prata och lyssna påverkar det kvalitén på journalistiken. Vi måste visa respekt. Vi måste vara öppna och både berätta och lyssna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör