13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s nyhetsapp

Antal besök per vecka har gått från 2 miljoner till omkring 4,5 miljoner.

Publicerad 15 november 2017 07:00 - Uppdaterad 16 november 2017 20:56

Succé för SVT Nyheters app

SVT Nyheters nya app har mer än fördubblat antalet användare per vecka sedan den lanserades för ett år sedan.
– Det är framförallt appens enkelhet som har varit nyckeln till framgång, säger Anders Thoresson som är produktägare för nyhetsteamet på SVTi.

Den första versionen av SVT Nyheters app släpptes redan 2013, men då rörde det sig om en så kallad wrapper-app som var en spegling av SVT Nyheters webbsida.

De nya apparna för Android och iOS som släpptes den 25 oktober 2016, är så kallad native-appar, som istället utnyttjar telefonplattformens inbyggda teknologi.

Ledorden för den nya nyhetsappen när den utvecklades var att den skulle vara snabbare, mer överskådlig och enklare att navigera i och det verkar ha infriats.

4,5 miljoner besök per vecka

När den nya appen släpptes hade den drygt 200 000 användare per vecka och nu ett år senare är den nästan uppe i 450 000. Dessutom har antalet besök per vecka gått från omkring 2 miljoner till omkring 4,5 miljoner och antalet som återkommer dagen efter sitt besök har ökat från 150 000 till nästan 350 000.

– Jag är stolt över att vi har lyckats så bra på så kort tid! En enkätundersökning som vi gjorde i vår testgrupp ett halvår efter lanseringen visar att en stor del av dem associerar appen med just de ledorden. Framförallt uppskattar de enkelheten, säger Anders Thoresson som är produktägare för nyhetsteamet på SVTi.

Anders Thoresson

Anders Thoresson, produktägare för nyhetsteamet på SVTi. (foto: Per Westergård)

Ovärderlig feedback

– I och med att vi har jobbat mot en betatestgrupp så har vi fått en snabb återkoppling om det har varit något som inte har funkat. Feedbacken från användarna är ovärderlig för oss och vi svarar alltid på alla mejl och recensioner av appen vi får.

Nyhetsteamet på SVTi som har utvecklat SVT Nyheters app består av sex personer förutom produktägaren Anders Thoresson. De jobbar löpande med att förbättra och utveckla appen och de har som mål att appen ska uppdateras så ofta som varannan vecka.

Teamet har också hunnit med mycket under det år som gått sedan lanseringen, bland annat har man bytt ut grafik, menyer och navigation, lyft fram det lokala erbjudandet och utvecklat notisfunktionen.

Men det har också gjorts en hel del arbete med appens arkitektur, leverantören av pushnotiser har bytts ut och man har byggt ett eget publiceringssystem för notiser.

– Det är ett arbete som inte syns för användarna men som kan vara nog så viktigt eftersom det gör att vi kan utveckla appen snabbare framöver. Så man kan säga att vi har byggt för framtiden, förklarar Anders Thoresson.

Nyhetsredaktionerna

d

En viktig del i utvecklingsarbetet har varit det nära samarbetet mellan nyhetsteamet på SVTi och nyhetsredaktionerna runt om på SVT, både riks och de lokala.

Ett resultat av det samarbetet är att de lokala nyhetssidorna har lyfts fram. Navigationen har förbättrats, man kan välja sin lokala nyhetsredaktion som startsida och man kan få notiser från de lokala nyhetsredaktionerna.

– Anledningen att vi har växt så mycket är att det är en tjänst som svarar upp mot användarnas behov både vad gäller funktion och innehåll. Det har varit sporrande för oss att jobba så nära nyhetsredaktionerna och vi har lärt oss mycket av varandra, konstaterar han.

Utveckling av nyhetsvideo

Arbetet med att finjustera och utveckla appen fortsätter nu och framöver vill teamet ägna sig mer åt presentationen av video.

– Vi vill göra nyhetsvideon till kärnan i appen och förbättra videoupplevelsen. Dessutom vill vi jobba vidare med att utveckla notisfunktionen. Det går ju att arbeta med både bild och video och det ger spännande möjligheter som vi är nyfikna på att undersöka närmare.

– Men vi tar ju också förstås tacksamt emot önskemål från våra användare, säger Anders Thoresson med en uppmaning till alla att höra av sig om de har bra idéer för appen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör