15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Den nordiska redaktörsgruppen träffades i föra veckan på Brändön utanför Luleå.

Den nordiska redaktörsgruppen träffades på Brändön utanför Luleå.

Publicerad 8 november 2017 07:00 - Uppdaterad 8 november 2017 20:44

"Med gemensamma krafter gör vi bättre journalistik"

För sju månader sedan sjösattes ett unikt samarbetsprojekt mellan några av de nordliga public service-redaktionerna i Sverige, Norge och Finland.

Syftet är att bredda perspektiven i bevakningen och att inspirera varandra - men samarbetet har också lett till en rad exempel på effektiv nyhetsjournalistik.

- Det startade med en reportageserie om hur turismen från Kina påverkar de nordliga regionerna, men vi har också sett många andra goda exempel på utbyte av material. Som då en bandvagn gick genom isen i Boden och en soldat drunknade. Då hörde de norska kollegorna av sig och levererade material från en liknande händelse i Norge för ett antal år sedan. Det gav händelsen en ny dimension, säger Fia Wirén, redaktionschef på SVT i Luleå.

- Med gemensamma krafter mäktar vi också med att göra mer och bättre journalistik. Till exempel har vår reporter Kirsi Vanttaja åkt på reportageresor tillsammans med Yle:s Tapani Leisti. De hämtar in ett gemensamt material och är varandras bollplank. Sedan bearbetar var och en sitt material med fokus på den egna publiken.

Dialogjournalistik

I förra veckan träffades alltså redaktörsgruppen på Brändön utanför Luleå. Christina Ågren, programchef för lokala nyheter och minoriteter på SVT, inledde konferensen med att lyfta fram en rad goda exempel och fortsatte att inspirera de nordiska grannarna genom att berätta om SVT:s arbete med dialogjournalistik.

- Det är verkligen inspirerande att se vad samarbetet har bidragit med på den korta tid det varit igång. Journalistiskt är Barentsregionen är verkligen högintressant och bevakningen bidrar verkligen med att bredda inte bara Sverigebilden utan hela ”Norden-bilden” i en samtida kontext.

Christina Ågren

- Det är verkligen inspirerande att se vad samarbetet har bidragit med på den korta tid det varit igång, säger Christina Ågren. (foto: Fia Wirén)

Utvecklar egna plattformar

Christina Ågrens finska motsvarighet heter Jyri Kataja Rahko. Han berättade om Yles strategi för sociala medier som till stora delar skiljer sig från den svenska modellen.

Finländarna vill förvisso utveckla sina egna plattformar men testar och använder regelbundet nya funktioner som andra presenterar, till exempel används Facebook live regelbundet som ett alternativ vid händelserapportering.

- Vi når ut till många fler med vårt innehåll genom den här strategin. Samtidigt handlar det om ett lärande. Våra medarbetare får nya kunskaper genom att publicera sig på andra plattformar, säger Kataja Rahko.

Valbevakning

Inför valåret 2018 efterlyste SVT:s redaktioner inspiration från grannarna i väst som ju nyligen avslutat sin stora valbevakning.

NRK testade en hel del nya grepp under den norska valrörelsen. Mantrat: Färre – större – bättre. Pål Hansen, redaktionschef på NRK Troms förklarar:

- Vår redaktion ska producera färre historier. Det vi väljer att satsa på ska vara större, det ska finnas flera källor och vi ska använda oss av olika berättartekniker. Historierna ska dessutom presenteras på flera olika plattformar. Det är historier som sticker ut - i storlek och kvalitet som publiken lägger märke till och delar i sociala medier. En uppmaning från en vän är mycket starkare än reklam från redaktionen.

Djärvt grepp

Ett av de djärvare greppen var det kanalen kallade för ”Den stora valduellen”. 21 vanliga medborgare gallrades fram och fick stå för partiledarutfrågningen i tv.

Den satsningen blev NRK:s enskilt största publika succé inför valet. Upplägget imponerar på Christina Ågren.

- Det här visar vad vi kan åstadkomma om vi på riktigt vågar lyssna in vår publik och bjuda in. På SVT pratar vi om ”townhall” med vårddebatten i Sollefteå som exempel. NRK har tagit det begreppet ett steg vidare. Något att inspireras av.

Utveckla samarbetet

Delegaterna jobbade fram nya, konkreta jobbidéer som ska sjösättas under hösten och våren.

Delegaterna jobbade fram nya, konkreta jobbidéer som ska sjösättas under hösten och våren. (foto: Fia Wirén)

Målsättningen vid konferensen i Luleå var att ytterligare utveckla samarbetet mellan redaktionerna i norra Skandinavien.

Delegaterna jobbade fram nya, konkreta jobbidéer som ska sjösättas under hösten och våren och träffen avslutades med ett besök på SVT nyheter Norrbottens redaktion i Luleå.

- Laxfisket, gruvnäringen, olika villkor inom och utom EU, olika lagstiftning mellan länderna, urfolksnärvaro, det finns en uppsjö av idéer att ta vidare som verkligen kan bidra till SVTs vision och göra människor mer nyfikna och insatta, säger Christina Ågren.

- Samarbete kompletterat med experimenterande där vi drar nytta av varandras utvecklingsarbete skapar förutsättningar för lärande och helt nya möjligheter för oss alla. Inte bara inom Barentssamarbetet. Det gäller bara att ta vara på dem.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör