19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokumentärfilmen Arkitekterna bakom Skogskyrkogården sänds på lördag 4 november.

Dokumentärfilmen Arkitekterna bakom Skogskyrkogården sänds på lördag 4 november. (foto: SVT)

Publicerad 2 november 2017 07:00 - Uppdaterad 6 november 2017 07:01

Allhelgonahelgen - tid för eftertanke

Allhelgonahelgen är för många en helg för stillhet och eftertanke och där man minns de döda.

SVT sänder på Allhelgonadagen ”Arkitekterna bakom Skogskyrkogården” och ”Färjesång” – båda med anknytning till döden, och båda producerade av Ulf von Strauss.

I 18 år har SVT sänt hans filmer på Allhelgonahelgen.

Dokumentärfilmaren Ulf von Strauss tycker det är viktigt att våga närma sig ämnet döden - och i den senaste filmen Färjesång undersöker han just frågor om döden och dess inverkan på oss.

- Döden är ett ämne som vi nästan undviker, förbigår och förnekar i vår ungdomsdyrkande del av världen. Det är nästan som om döden bara var ännu en sjukdom som måste besegras, men döden är ofrånkomlig. Det är en av de få saker, kanske den enda, vi säkert vet kommer att inträffa i vårt liv. Men den ger också mening åt vår existens, mognad och utveckling, menar Ulf von Strauss.

En film om livet

Det började år 2000 med filmen ”Döden - en film om livet” med den döende Ethel och kring henne Jerzy Einhorn, Georg Klein, Bengt Anderberg, Rolf Edberg och Henning Mankell. Den visades på SVT varje Allhelgonahelg mellan 2001 och 2007.

Sedan kom den första filmen om vårt världsarv Skogskyrkogården – med samma namn. Filmad dygnet runt, året runt med dem som jobbade på Skogskyrkogården då.

Ulf von Strauss

Ulf von Strauss (foto: Tomas Boman)

Därefter producerade Ulf von Strauss ”Arkitekterna bakom Skogskyrkogården” - om tillblivelsen av den märkvärdiga begravningsplatsen under fyrtio år.

- Filmen handlar om de båda arkitekterna Asplund och Lewerentz, som i unga år vann en tävling om den nya skogskyrkogården, och den sorgliga historien om deras vänskap som gick sönder på kuppen.

Vacker helg

Skogskyrkogården

Filmen Arkitekterna bakom Skogskyrkogården. (foto: Ulf von Strauss)

Sedan några år tillbaka sänder SVT ”Arkitekterna bakom Skogskyrkogården” tillsammans med ”Färjesång - tankar inför döden” på Allhelgonahelgen. Så även i år.

- Allhelgonahelgen är en vacker helg, med tillfälle att besöka begravningsplatsen man har anknytning till och reflektera över livet och döden och meningen med det hela. Jag är glad och stolt över att med mina filmer kunna dra mitt strå till stacken, säger Ulf von Strauss.

”Arkitekterna bakom Skogskyrkogården”: lördag 4 november kl 15.10 i SVT2

”Färjesång”: lördag 4 november kl 16.25 i SVT2. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör