15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Önnevall

Fredrik Önnevall intervjuas av SVT Nyheter direkt efter hovrättens dom.

Publicerad 30 oktober 2017 11:49 - Uppdaterad 31 oktober 2017 18:59

Hovrätten fastställer dom om människosmuggling

Hovrätten över Skåne och Blekinge i Malmö fastslog idag tingsrättens dom om människosmuggling för SVT-medarbetaren Fredrik Önnevall och två medarbetare i SVT-teamet, som stått åtalade efter att ha hjälpt en syrisk flyktingpojke att ta sig till Sverige i samband med inspelningen av Fosterland.

Hovrätten över Skåne och Blekinge skriver att SVT-medarbetarna uppsåtligen har hjälpt den 15-årige syriske pojken att resa till Sverige och att det inte är straffritt med hänvisning till humanitära skäl.

Åklagaren ville att SVT-medarbetarna skulle dömas till tre månaders fängelse men hovrätten valde tingsrättens linje och dömde till villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar.

Hoppats på annat beslut

- Jag hade givetvis hoppats att hovrätten skulle ha kommit fram till ett annat beslut, säger Fredrik Önnevall direkt efter beskedet. Jag tycker i grunden att det är en för snäv tolkning, för det finns lagutrymme för annan tolkning.

Kommer ni att överklaga beslutet?

- Jag har inte hunnit prata med de andra än, men jag kommer att överklaga, säger Fredrik Önnevall.

SVT

- Detta är inte en dom mot SVT som företag utan mot tre medarbetare. Som förra gången, vid tingsrättens beslut, så konstaterar vi att de har befunnits skyldiga och vi som företag har inga kommentarer på domen, säger programbeställare Helena Olsson.

Det var under inspelningarna av dokumentärserien Fosterland 2014 som Fredrik Önnevall, en fotograf och en tolk, tog med sig en syrisk flyktingpojke till Sverige - och hela resan skildrades i serien.

- När teamet kom hem berättade de för för oss vad de hade gjort och vi var överens med dem om att de hade gjort avsteg från sitt journalistiska uppdrag, säger Helena Olsson. Vi hade en lång diskussion och förstod att de hade hamnat i en svår situation och agerat på humanitära grunder.

75 timmars samhällstjänst

Teamet anmäldes av en privatperson efter det att ”Fosterland” sänts och SVT-medarbetarna åtalades för människosmuggling.

I februari i år dömde Malmö tingsrätt medarbetarna till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling.

I början av oktober prövades domen i Hovrätten över Skåne och Blekinge och i dag, den 30 oktober, meddelades att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Åklagaren yrkade på tre månaders fängelse, men hovrätten gick på tingsrättens linje.

svt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör