21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Yvonne Aronsson

En krokig väg genom livet har det blivit för Yvonne Aronsson som slutade missbruka för några år sedan. (Foto: Dramaski)

Publicerad 27 oktober 2017 07:00 - Uppdaterad 30 oktober 2017 12:15

Stark livsberättelse om döva Yvonne

På söndag startar programserien Yvas historia – en stark livsberättelse om döva Yva, som öppet och rakt delar med sig av sin krokiga resa genom livet.

En resa som innehåller både missbruk, misshandel och upptäckten att ett av hennes barn utsatts för incest.

- Att Yva vågar bryta tabun och prata öppet om dessa saker bryter ny mark inte minst inom dövvärlden, säger Elisabeth Ulfsparre, projektledare Kultur och samhälle, SVT Teckenspråk.

- Redaktionen hoppas att programserien ska hjälpa till att riva ned murar av tystnad och att fler ska våga berätta och känna att de har rätt att få berätta och tas på allvar, fortsätter hon.

#Metoo

Premiären av Yvas resa, som produceras av SVT Teckenspråk, sammanfaller i tid med #Metoo, där kvinnor över världen berättat om sexuella trakasserier och övergrepp som de har utsatts för.

Att tala om sexuella övergrepp, misshandel och även missbruk i familjen är i dövvärlden extra problematiskt, menar Elisabeth Ulfsparre, då gruppen är så liten.

Elisabeth Ulvsparre

Elisabeth Ulvsparre

- Vi vet att det förekommer, men det finns ingen statistik i Sverige eller forskning kring t ex hur just döva kvinnor utsätts för misshandel i till exempel hemmet. Liknande undersökningar i andra europeiska länder visar att döva och funktionshindrade kvinnor löper större risk att hamna i dåliga relationer med misshandel och övergrepp.

Liv slogs i spillror

Yvonne ”Yva” Aronsson blev nykter alkoholist för några år sedan och i programserien berättar hon om sitt liv.

Yva var väldigt ung när hon blev mamma första gången och hennes liv slogs i spillror när hon förstod att ett av hennes barn blivit utsatt för incest. Hon började att dricka. Efter flera brutna relationer träffade hon en man som hon flyttade samman med.

- Kärleken är blind, säger hon i programmet och ångrar att hon inte lyssnade på barnen som inte gillade hennes nye man.

Yva förlorade sina barn i takt med att drickandet och misshandeln hemma ökade.

Programmet är dubbat

Yva har idag startat ett nytt och nyktert liv men smärtan och skammen över att ha svikit sina barn bär hon alltid med sig och är något hon måste lära sig att leva med. Nu delar hon med sig av sin historia så att fler ska våga prata om missbruk och misshandel.

- Genom att dubba programmet och ge Yvas ord och känslor en röst gör vi programmet tillgängligt för hörande och hoppas på så vis inspirera fler att våga berätta och agera, säger Elisabeth Ulfsparre.

SVT Programetik

Redaktionen har haft ett nära samarbete med SVT Programetik, jurister och produktionsbolaget under produktionen.

- Jag känner mig trygg nu när programmet sänds. Det är så oerhört viktigt att lyfta upp ett tabubelagt ämne, i alla fall för dövvärlden, en minoritet i minoriteten.

I varje avsnitt ges information om var man kan vända sig om man har blivit utsatt – men även var man kan vända sig om man är förövare.

- Vi har också kontaktat alla dövteam som finns i Sverige, både för barn/ungdom och vuxna, så att de är beredda att ta emot samtal från tittare. De som tittar kanske själva har utsatts för övergrepp, men kanske inte förstått riktigt eller förträngt, men som börjar inse vad som hänt när programmen sänds, säger Elisabeth Ulfsparre.

Yvas resa: Söndag 29 oktober kl 22.50 i SVT2 (1:4)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör