19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Veckans brotts programledare Camilla Kvartoft.

Veckans brotts programledare Camilla Kvartoft. (foto: Per Westergård)

Publicerad 17 oktober 2017 07:00 - Uppdaterad 18 oktober 2017 12:35

- Vi sätter in frågor om kriminalitet i ett vidare perspektiv

Nu startar den femtonde säsongen av Veckans brott. En efterlängtad serie som varje vecka samlar över en miljon tittare.

– Jag är så otroligt stolt över programmet, och allra mest nöjd är jag med att vi har satt in brottsligheten i ett samhällsperspektiv, säger programledaren Camilla Kvartoft samtidigt som hon dementerar ryktet att Leif GW Persson har lämnat skeppet.

Att brott fascinerar är inget nytt. Men att SVT skulle göra ett magasin om kriminalitet ansågs länge vara något som låg långt under public service värdighet. Det var något som kvällstidningarna kunde hålla på med.

Det var förr det. 

– Idag är det få som ifrågasätter Veckans brott. Förklaringen kan vara att vi sätter in frågor om kriminalitet i ett vidare perspektiv. Vi aktar oss dessutom för att skrämma upp folk, istället vill vi vara folkbildande, säger Camilla Kvartoft.

150 program

Serien som snart fyller 150 program har hittat en form som det inte verkar finnas några tankar på att överge. Åtminstone inte under de 20 program som är inplanerade under det kommande året. 

– Alla tittare kommer att känna igen sig. Leif sitter och jag står, och det kan han få göra med ålderns rätt. 

Camilla Kvartoft

Camilla har varit programledare för nära 150 Veckans brottsprogram. (foto: Per Westergård)

Precis som tidigare kommer Veckans brott att ta upp ett antal uppmärksammade mordfall. Först ut blir ett genomarbetat reportage om vad som hände den svenska journalisten Kim Wall. 

– Det här är ett rättsfall som kommer att gå till kriminalhistorien. Därför skickade vi Leif till Köpenhamn. Där har han varit med på häktningsförhandlingar, tagit sig ute till havs och tittat på ubåten. Hans slutsatser kompletterar vi sedan med modeller, sjökort och annat som kan bidra till att tittarna får en fördjupad förståelse för vad det var som hände.

Vill förklara vad som hänt

Generellt vill Veckans brott hellre förklara än bara redovisa vad som har hänt. Det kan handla om att berätta om vad DNA är, vilket syfte förhör har och om hur polisen rent handgripligt arbetar. 

– Och sen kryddar vi allt med Leifs skarpsinniga analyser, säger Camilla med ett skratt samtidigt som hon medger att det framförallt är de mest uppseendeväckande fallen som kommer med i tv. 

Arbogamorden

Ett brottsfall som serien inte kan släppa är de uppmärksammade Arboga-morden. I höst fortsätter granskningen av bevisen, bland annat om hur det var möjligt att avgöra att den man som hittades död i vattnet inte hade drunknat.

En lika given plats i programmet har de historiska fallen.

– Det är otroligt tacksamt att gräva i SVT:s fantastiska arkiv. Men inslagen är inte bara med som kuriosa. De berättar lika mycket om hur synen på brott, brottsoffer och gärningsmän har varierat under åren. Och inte minst om hur media har rapporterat om brottslighet. 

Nyhet i höst

– Det är otroligt tacksamt att gräva i SVT:s fantastiska arkiv, säger Camilla Kvartoft.

– Det är otroligt tacksamt att gräva i SVT:s fantastiska arkiv, säger Camilla Kvartoft. (foto: Per Westergård)

Den största nyheten under den kommande säsongen är att Veckans brott nu tar ett kliv utanför landets gränser.

– Jag har hälsat på de svenska poliser som just nu är i Ukraina för att hjälpa landet att skapa ett rättsväsende och en poliskår som kan få befolkningens förtroende.

Camilla Kvartoft menar att Veckans brott inte i första hand är ett program om kriminalitet, det är snarare ett samhällsprogram.

– Det här är riktigt bra public service-tv. Så blir det när man förena Leifs kunskap, bildning och engagemang med ett fascinerande ämne. Därför har vi lyckats fånga in tittare från ett brett spektrum, och oavsett vad de tycker annars verkar de flesta vara både nöjda och trogna. 

Provocerar publiken

Det gör att Veckans brott, till skillnad från många andra samhällsprogram, sällan får kritik av sina tittare. 

– Trots att vi ibland gör vårt bästa för att provocera vår publik får vi sällan några negativa kommentarer. Och jag har aldrig sett att programmet används som slagträ i debatten om brottslighet. Men i tider när inte minst de politiska partierna ropar på hårdare tag mot brottslingar finns det skäl att undersöka om de har stöd för sina förlag i forskningen eller bland dem som arbetar inom kriminalvården. Vi kommer även att söka svar på frågan om vilken betydelse straff har när det gäller att återanpassa kriminella personer till samhället. 

Rykten om Leif GW Persson

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft.

Tisdag 17 oktober startar höstens säsong av Veckans brott med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft. (foto: Magnus Liam Karlsson /SVT)

Inför den här säsongen har det gått en hel del rykten om att Leif GW Persson har lämnat programmet. Så är inte fallet, han kommer att medverka i alla de 20 program som kommer att visas under hösten och våren. 

Är du inte rädd att publiken har fått nog av honom nu när han figurerar i nästan alla tidningar och dessutom har en egen tv-serie på TV4?

– Jag tror inte att det går att få en överdos av Leif, han är så folkkär att tittarna alltid vill ha mer.

Enligt Camilla Kvartoft har samarbetet med Leif GW Persson varit bra ända sedan första stund. Hon är programledare och han är expert men i samma takt som antalet program har blivit fler har de kunnat ta ut svängarna mer. 

– Vi går genom programmet innan inspelning men allt kan ställa på ändan när Leif får ett infall. Det är kul men det gäller samtidigt att jag är trygg i min roll som programledare.

Jobbar dubbla pass

Förutom Veckans brott fortsätter Camilla Kvartoft med Agenda. Det betyder att hon under de veckor hon sänder båda programmen tvingas jobba dubbla pass. 

– Det är en bra lösning eftersom jag vill ha en fot vara kvar i den samhällsjournalistik där jag har mina rötter. 

Veckans brott kan ses på tisdagar kl 21.00 i SVT1 och i SVTPlay. Första programmet sänds den 17 oktober. 

Fakta:

Veckans brott kan ses på tisdagar kl 21.00 i SVT1 och i SVTPlay.

Första programmet sänds den 17 oktober.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör