15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fotograf Linda Hörnqvist filmar patienter som köar för att komma in till den enda sjukstuga som finns i området.

Fotograf Linda Hörnqvist filmar patienter som köar för att komma in till den enda sjukstuga som finns i området. (foto: Lena Scherman)

Publicerad 13 oktober 2017 07:00 - Uppdaterad 16 oktober 2017 12:43

Tuff resa till bortglömd by blir starkt reportage i Korrespondenterna

Lena Scherman har varit utrikesreporter på SVT i många år. Men hon har aldrig tidigare besökt en plats där spåren av det västerländska samhället är så få.

En resa som Korrespondenternas tittare nu får ta del av, men som även har fått Lena att reflektera över sitt eget liv. 

Rent geografiskt ligger byn Lotimor inte längst bort, däremot är det en av de mer bortglömda platserna i världen. SVT:s utrikesreporter Lena Scherman och fotograf Linda Hörnqvist reste dit för att göra ett reportage för Korrespondenterna.

– Byn ligger i det sydöstra hörnet av Sydsudan och är det mest annorlunda ställe jag har besökt under alla mina år som utrikesreporter. Där finns inga telefoner, inget internet och inga affärer. Inte ens tillstymmelse av det plastskräp som annars finns överallt. 

SVT:s utrikesreporter Lena Scherman.

SVT:s utrikesreporter Lena Scherman berättar om reportaget som gjorde starkt intryck. (foto: Per Westergård)

Byborna äter gräs

Att ta sig dit var inte helt enkelt. Att det överhuvudtaget blev möjligt beror på att en pingstförsamling i Jönköping just nu kämpar med att röja en väg fram till byn. 

– Att bygga en väg är en viktig humanitär insats. Som det är idag kan inga lastbilar ta sig fram till byn vilket gör att byborna inte får några hjälpsändningar från FN. Istället äter byborna gräs för att överleva.

Djupa vattendrag

De åkte jeep i tjugo mil innan de nådde byn, många gånger genom djupa vattendrag.

Genom djupa vattendrag... De åkte jeep i tjugo mil innan de nådde byn Lotimor i Sydsudan. (foto: SVT)

Jeep står fast i djupt vatten.

För att Lena och Linda skulle kunna komma dit flög de först till Kenya och sedan vidare med jeep genom en terräng som mest av allt bestod av stora stenar och djupa vattendrag. 

– Sträckan är kanske tjugo mil lång och tog mer än tolv timmar att åka. Under den tiden fick vi fem punkteringar och blev helt blåslagna eftersom vi hela tiden kastades fram och tillbaka inne i bilen. Ibland oroade jag mig för om vi överhuvudtaget skulle ta oss hem igen.

Linda filmar en av de fem punkteringarna.

Linda Hörnqvist filmar en av de fem punkteringarna. (foto: SVT)

Akut matbrist

Korrespondenternas tittare får i Lena och Lindas reportage en inblick i vardagslivet på en plats som sannolikt inte har förändrats i någon större grad under de senaste århundradena. 

Att matbristen just nu är så akut beror dels på den svåra torkan som under senare år har drabbat stora delar av östra Afrika och dels på det inbördeskrig som har plågat Sydsudan ända sedan landet blev självständigt 2011.

– När Sydsudan blev självständigt fanns stora förhoppningar men när olika grupper inom landet började strida sinsemellan var det som om omvärlden inte orkade bry sig längre.

En enda sjukstuga

70 000 människor delar på en enda sjukstuga.

70 000 människor delar på en enda sjukstuga. (foto: SVT)

Ett lika stort problem som svälten är att det inte finns någon fungerande sjukvård. I hela regionen, där det bor omkring 70 000 människor, finns en enda sjukstuga med två anställda.

I programmet berättar den självlärde sjukvårdaren Joseph Itao med sorg i hjärtat att han sällan har någon hjälp att erbjuda sina patienter.

– Under senare år har det funnits en vilja inom media att lyfta fram den positiva utveckling som finns i Afrika istället för den mer nattsvarta som var den vanliga tidigare. Men världsdelen kan inte betraktas som ett enhetligt område och Sydsudan är ett av de länder där utvecklingen går åt fel håll. Även det måste vi berätta om.

Den självlärde sjukvårdaren Joseph Itao.

Den självlärde sjukvårdaren Joseph Itao. (foto: SVT)

Kvinnor i byn Lotimor som SVT-teamet träffade.

Kvinnor i byn Lotimor som SVT-teamet träffade. (foto: SVT)

Inte oproblematiskt

Att göra reportage från fattiga byar i Afrika är dock inte helt oproblematiskt, menar Lena Scherman. 

– Att det är vi, två vita kvinnor, som ska berätta för en svensk publik om livet i en isolerad afrikansk by kan absolut ifrågasättas. Men jag tror att vårt svenska perspektiv bidrar till att rapporteringen ska bli begriplig för våra tittare. Alternativet att SVT bara skulle skicka ut journalister som själva kommer från de område vi ska bevaka är i praktiken en omöjlig tanke. Inte minst eftersom vi inte har tillgång till reportrar från världens alla länder. 

Lena Scherman och Linda Hörnqvist filmar i byn.

Lena Scherman och Linda Hörnqvist filmar i byn. (foto: Niclas Lindgren/ PMU)

– Ett sätt som vi ofta använder oss av och som förhoppningsvis minskar risken för att vi ska exotisera udda platser är att låta enskilda personer berätta om sina egna liv. På så sätt kan man både spegla landet och ge tittarna en starkare upplevelse. Men jag skulle även önska att vi kunde stanna längre på en plats när vi gör våra reportage.

Bybornas hyddor byggda på pålar.

Bybornas hyddor byggda på pålar. (foto: SVT)

Som en spark i magen

Upplevelserna under resan har även fått Lena Scherman att reflektera över sitt eget liv.

– När jag insåg hur lite människorna som bor i byn påverkar miljön och klimatet var det som att få en spark i magen. Sedan jag kom hem har jag därför funderat mycket på hur jag lever och hur mina egna klimatavtryck ser ut.

Men det är tankar som inte finns med i programmet, men väl i en krönika på Korrespondenternas egen sajt. 

– Jag vill inte skriva tittarna på näsan, jag vill hellre att de ska börja tänka själva. Min förhoppning är att reportaget kan bidra till att tittarna får en större medkänsla med en liten folkgrupp som har klarat sig bra i århundraden, men som just nu har det mycket svårt.

Programmet kommer att sändas i SVT2 den 17/10 kl 20.00. På SVT Play finns  programmet tillgängligt från lördagen den 14/10.

 

Lena Scherman och Linda Hörnqvists tält där de övernattade.

Sovplats för SVT-teamet. (foto: SVT)

Fakta:

Korrespondenternas reportage om byn Lotimor sänds tisdag 17 oktober kl 20.00 i SVT2.

På SVT Play finns programmet tillgängligt från lördag 14/10.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör