19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Projektledare Jonas Gunnarsson

"I samband med sändningen om sexuella övergrepp mot barn kommer vi att ha en chatt där experter är med och svarar på frågor" säger projektledare Jonas Gunnarsson. (foto: Anders Egle)

Publicerad 12 oktober 2017 08:00 - Uppdaterad 13 oktober 2017 16:27

"Det här handlar om brott som är bland de absolut värsta tänkbara" 

Alla som arbetar med public service vet hur svårt det kan vara att ta upp känsliga ämnen i sina program, men ibland är det svårare än vanligt.

Barnkanalens Brottsligt har brottats med problematiken i varje avsnitt, men inför programmet om sexuella övergrepp sattes redaktionen verkligen på prov.

– Genom hela programserien har vi varit noga med att inte vara spekulativa och inte spela på känslor, för de ämnen vi behandlar är känsliga nog ändå. Istället har vi försökt avdramatisera och vara rationella och sluta varje program hoppfullt, men inför avsnittet om sexuella övergrepp fick vi verkligen tänka till många extra varv hur vi skulle göra, säger projektledaren Jonas Gunnarsson.

Nu har det gått några månader sedan programserien Brottsligt spelades in, men till helgen är det dags för sändning av det sjunde av åtta avsnitt, och beredskapen har höjts för att hantera de reaktioner som kan komma.

– I samband med sändningen kommer vi att ha en chatt i Mixat-appen, där experter från olika organisationer är med och svarar på frågor, och det vi tar upp i Brottsligt kommer att följas upp i andra program på Barnkanalen, som Lilla Aktuellt och Random Mix.

Vuxna berättar om övergrepp

I det halvtimmes-långa avsnittet kommer bland annat två vuxna personer berätta om övergrepp som de blev utsatta för som barn, och om det går att bli glad igen efter att ha blivit utsatt för sådana brott. 

– I alla andra avsnitt av Brottsligt har vi haft barn som berättar om de brott som de har utsatts för, men i det här fallet kändes det omöjligt. Nu har vi en man och en kvinna som båda utsattes som barn, av förövare som har dömts för brotten, och båda är numera ute och föreläser om sina upplevelser och vana vid att formulera sig så att barn förstår, säger Jonas Gunnarsson. 

Redaktionen

Delar av redaktionen som utfört balansakten att producera Brottsligt, inklusive det sjunde avsnittet som sänds på söndag, om sexuella övergrepp: från vänster Janne Pettersson, ljussättare, Susanne Nord, redaktör, Jörgen Nilsson, fotograf, Alexandra Goncalves, programledare, Magnus Johansson, producent, Sofia Rågenklint, programledare, Lasse Schön, fotograf, och Åsa Häggblom, produktionsledare.

Alltför svårt att hantera

Redaktionen gjorde också avkall på en annan del av formatet som präglar de övriga avsnitten: här förekommer ingen tidigare brottsling som får berätta om hur och varför hen tänkte och agerade som hen gjorde.

– Där kände vi också att det skulle vara alltför svårt att hantera. Det här handlar ju om brott som är bland de absolut värsta tänkbara, och det är delikat nog att få före detta tjuvar, rånare eller våldsverkare att berätta om sina gärningar på ett bra sätt.

Det var inte heller självklart från början att ett avsnitt i programserien skulle handla om just sexuella övergrepp. Programbeställarna ställde frågan, efter att ha blivit inspirerade av ett program som norska NRK gjort, om redaktionen kunde tänka sig att ta sig an ämnet i ett av avsnitten.

– Direkt svarade vi ”Absolut!”, men vi visste inte hur vi skulle göra. Det har krävts mycket resonerande och många avvägningar för att komma fram till det färdiga resultatet, säger Jonas Gunnarsson, som i sin roll som projektledare över huvud taget har varit mer involverad än vanligt i just den här produktionen.

– Redaktionen har varit ett riktigt dreamteam av till allra största delen SVT-medarbetare från Malmö, kompletterade med bland andra programledande polisen Alexandra Goncalves, som ju är ett riktigt fynd. Det har funnits så mycket klokskap och erfarenhet i det här gänget och de har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, säger Jonas Gunnarsson.

– Redaktionen har varit ett riktigt dreamteam, säger Jonas Gunnarsson.

– Redaktionen har varit ett riktigt dreamteam, säger Jonas Gunnarsson. (foto: Anders Egle)

Så föddes idén

Programidén framstår ju i efterhand, som alla goda idéer, nästa som självklar och man undrar varför det inte gjorts tidigare. Hur som helst uppstod den från början när programchefen Petter Bragée och Anna Maria Nildén, projektledare för barn och underhållning, satt och spånade och undrade varför det inte finns något motsvarande det populära Veckans brott, fast för barn.

– Det var ur den tanken som programmet föddes, men vi har absolut inte försökt göra Lilla veckans brott, som en variant av det vuxna programmet. De utgår oftast från dagsaktuella eller extrema fall och ögonblick, medan vi tvärtom har velat skapa en plattform för reflektion. Barn har väldigt många tankar om brott, men medialt har de varit utelämnade åt nyhetsrapporteringen i Lilla Aktuellt eller de vuxna programmen, de har inte fått någon hjälp att resonera och förstå sammanhangen.

Brottsoffrens perspektiv

Med teman som rån, trafikbrott, skadegörelse, mobbing, misshandel och inbrott har man i första hand valt händelser som kan vara relevanta för barn, med ett tydligt fokus på brottsoffrens perspektiv. Samtidigt har förövarnas röster varit viktiga, och i båda fallen har castingen ställts inför stora utmaningar.  

– Det har gällt att hitta personer som har varit utsatta för eller begått ”lagom” svåra brott, vars trauma ändå varit hanterbart och där tiden har gått så att man hunnit reflektera över det som hänt. Och sedan ska man ha förmågan att berätta om det i tv också, och det är ju självklart inte alltid lätt, säger Jonas Gunnarson, som även vad gällde castingen hade stor hjälp av polisen och programledaren Alexandra.

– Vi har ju själva lagt ner oerhört mycket traditionellt, journalistiskt grävjobb i vår research, och vi har tagit hjälp av organisationer som Kris och andra, men hennes erfarenhet och kontaktnät har varit ovärderligt. Det finns en hel värld som vi i den trygga, vita medelklassen inte har en susning om, och det har varit en ögonöppnare att få en liten insikt i den.

Stor respons

Programledarna Sofia Rågenklint och Alexandra Goncalves.

Programledarna Sofia Rågenklint och Alexandra Goncalves. (foto: Janne Danielsson)

Responsen på de avsnitt som sänts hittills har också varit över förväntan. Tittarsiffrorna är starka i broadcast, för att vara ett barnprogram, och i SVT Play ökar tittningen hela tiden.

– Vi når inte upp i dramaseriernas svårslagna siffror, men för att vara ett ”gammaldags” journalistiskt berättande program på 30 minuter så är det riktigt bra, och det är ju lite tankeväckande i sig.

Kanske har det hjälpt till att målgruppen visat sig större än de 8- till 12-åringar som det var tänkt. Fler vuxna än vanligt tittar och många lärare har hört av sig och tackat för användbarheten i skolarbetet. Men om det blir någon andra säsong för Brottsligt är än så länge oklart.

– Det finns inget beslut om någon fortsättning men vi vill gärna göra det, i någon form. Det finns ju tyvärr en lång rad olika andra brott som vi inte har hunnit ta upp i den här omgången, alltifrån grooming och bedrägeri till terrorbrott och mord, som barn går omkring och har frågor om, säger Jonas Gunnarsson.

Fotnot: Brottsligt avsnitt 7, om sexuella övergrepp, sänds i Barnkanalen på söndag 15 oktober kl 19.15.

Fakta Brottsligt-redaktionen:

Alexandra Goncalves – programledare

Christian Wetterlin – ljudläggning

Janne Pettersson – ljussättare

Jonas Gunnarsson – projektledare

Jörgen Nilsson – fotograf

Lasse Schön – fotograf

Lotta Malm – casting

Magnus Johansson – producent

Per Stadin – ljudtekniker

Sofia Rågenklint – programledare

Stina Hammar – inspelningsledare

Susanne Nord – redaktör

Tomas Nilsson – fotograf

Åsa Häggblom – produktionsledare

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör