15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Röst - korfilmssatsning

Röst - en gemensam korfilmssatsning som SVT och Svenska Filminstitutet gör.

Publicerad 10 oktober 2017 12:59 - Uppdaterad 11 oktober 2017 18:18

Röst - ny kortfilmssatsning med sikte på valet

Nästa år är det val och samtidigt firar Sverige startskottet för 100 år av demokrati.

SVT och Svenska Filminstitutet gör tillsammans en kortfilmssatsning, där man uppmanar både etablerade regissörer och nya filmskapare att göra kortfilm - för att inspirera folk att gå och rösta vid nästa års val.

Med den nya kortfilmssatsningen Röst önskar SVT och Filminstitutet hitta nya röster i berättelsen om Sverige - för att få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran.

Formatet som efterfrågas är kort dokumentär- eller hybridfilm på max 4.30 minuter. Stödbelopp per film är 150 000 kronor. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Filmerna visas vid valet 2018

Åtta förslag kommer att väljas ut. De färdiga filmerna kommer att visas i samband med valet 2018 i SVT och på biografer i hela landet genom Folkets Bio.

– Vi vill bli överraskade och utmanade av kreativa formspråk, grepp och ämnesval, och samtidigt ge en tydlig och modern blick på hur det svenska samhället ser ut. Gärna med en ung och stark röst i fokus, säger Klara Grunning, filmkonsulent för dokumentärfilm på Filminstitutet.

Vibrerande politiskt Sverige

– Vår önskan är att kastas in i ett vibrerande politiskt Sverige. Vi hoppas på att få träffa människor även långt utanför storstadsregionerna, säger Helena Ingelsten och Ina Holmqvist, redaktörer på SVT Kortfilm.

– Det är viktigare än någonsin att fler röster kommer fram i de filmer vi ser. Med filmvisningarna på biograferna hoppas vi ge många fler möjlighet att delta i det offentliga samtalet, säger Oscar Eriksson och Katrina Mathsson på Folkets Bio.

Ansökan skickas till Svenska Filminstitutet senast 10 november.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör