15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Leasingbil

Det är tungt och svårt att lyfta in utrustning i bakluckan på SVT:s nya leasingbilar. (foto: SVT)

Publicerad 5 oktober 2017 07:00 - Uppdaterad 6 oktober 2017 16:10

Unionen stämmer SVT

Övergången till leasingbilar gör nu att facket stämmer företaget, då medarbetarna tvingas till tunga lyft.

Förra hösten beslutade SVT att avveckla sin fordonspark och i stället hyra in sammanlagt 117 bilar av Hertz. Dessa bilar saknar dock de slädar i bagageutrymmet som fanns i de egna fordonen och tvingar medarbetarna till tunga lyft, skriver Unionens förbundstidning Kollega.

– Det är många som är upprörda över detta. Utrustningen ryms knappt i bakluckan och måste lyftas över en hög tröskel, det innebär ett arbetsmiljöproblem. I stället väljer många att åka omkring med grejerna i baksätet, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben.

Till Vipåtv säger Karlsson att de förhållandena som nu råder inte är acceptabla ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Förhandlades inte

Gun Karlsson, Unionen

Gun Karlsson

Gun Karlsson påpekar att kontrakten gällande bilarna redan var påskrivna när företaget kallade till möte. 

– Vi vill att alla förändringar som rör medarbetarnas arbetssituation, ska förhandlas innan de verkställs.

Att de nya arbetsförhållandena aldrig förhandlades gör nu att Unionen stämmer SVT på 50 000 kronor för brott mot förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen, MBL.

Klubben anser att arbetsgivaren borde ha gjort en riskbedömning av konsekvenserna i ett tidigare skede – innan beslutet genomfördes.

Behövs bättre bilar

Gun Karlsson menar att de riskbedömningar som nu görs är bra men att det är reaktiva åtgärder, som måste göras på grund av att beslut redan är fattat utan att varken fack eller personal varit inblandade.

– Så länge vi fortfarande jobbar med de större kamerorna behövs det fler V 60-bilar där de får plats att packas in i lastutrymmet. Vi hör att det har fattats beslut om att vi inte ska jobba med stor kamera längre. Men det är inte allmänt känt bland personalen, säger Gun Karlsson till Vipåtv. 

Inte förvånad

Unionen uttrycker också besvikelse över att situationen uppstått överhuvudtaget.

– Om det här är ett sätt att tvinga fram ett annat arbetssätt så är det verkligen inte att rekommendera, men inte särskilt förvånande. SVT brukar tyvärr ta ut rationaliseringsvinsterna innan de har uppstått, för att tvinga fram en förändring, menar Gun Karlsson.

AD får avgöra

Sabina Rasiwala

Sabina Rasiwala

SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala anser att sakfrågan, att äga eller leasa bilar, inte är en viktigare förändring av verksamheten eller för enskild medarbetare, därför kallades Unionen till en MBL-information, och inte en förhandling. 

– Gällande arbetsmiljöaspekter hanteras dessa alltid i Risk och konsekvensanalyser (så kallade ROKar), så skedde även denna gång. Nu är det upp till Arbetsdomstolen att klargöra rättsläget, säger Sabina Rasiwala.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör