21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Nina Löwander (Hedda Stiernstedt)

Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) (foto: Johan Paulin)

Publicerad 2 oktober 2017 07:00 - Uppdaterad 5 oktober 2017 22:01

Vår tid är nu - en av SVT:s största dramasatsningar någonsin

Efter mer än fem års arbete rullar dramaserien ”Vår tid är nu” ut i rutan.

Det är en av SVT:s största dramasatsningar någonsin, men den är betydligt mer unik än så. 

– Vi som har jobbat med serien är så otroligt stolta över vad vi har åstadkommit, säger SVT:s projektledare Göran Danasten.

Det unika med serien ”Vår tid är nu” är att SVT för första gången någonsin slog till och beställde två säsonger direkt. Lika udda är att en av medfinansiärerna är Viaplay. 

Mer om det strax. Först lite om vad det är vi kommer att få se på måndagskvällarna klockan 20.00 i SVT1. 

Serien tar sin början dagen då andra världskriget tar slut. En hastig kyss i folkvimlet mellan den fina flickan och pojken av folket blir startpunkten i en berättelse som sedan snurrar både kring restaurang Djurgårdskällaren och dess personal, familjen Löwander och det framväxande svenska folkhemmet.  

Göran Danasten

Göran Danasten, SVT:s projektledare.

Tidens musik och mode

Historien bärs fram av allt från kärlek och passion till kriminalitet och konflikter, allt ackompanjerat av tidens musik och mode.

Bland karaktärerna finns förutom den unga överklassflickan Nina som gav kökspojken Calle en kyss på fredsdagen, ett stort antal huvudkaraktärer med matriarken Helga Löwander, spelad av Suzanne Reuter, som given mittpunkt. 

När seriens andra säsong avslutas nästa år har året hunnit bli 1962. Trots sitt historiska anslag finns tydliga kopplingar till det som sker idag. Inte minst genom att lyfta aktuella frågor som klass och invandring. Outtalat närmar sig serien därmed frågan om varför Sverige blev det land vi är idag. 

Vägen dit har dock varit lång. 

Matriarken Helga Löwander, spelad av Suzanne Reuter.

Matriarken Helga Löwander, spelad av Suzanne Reuter. (Foto: Johan Paulin /SVT)

Idé med restaurangmiljö

Allt började med att Johan Rosenlind för över fem år sedan kontaktade SVT Drama. Han hade en tanke om att använda den restaurangmiljö som han själv hade verkat i under många år för att bygga en berättelse. Att hans embryo till idé skulle bli till SVT:s största dramasatsning någonsin hade han inte kunnat vänta sig. 

– Men när Malin Nevander och Christian Wikander, manusredaktör respektive SVT Dramas dåvarande chef, fick förslaget såg de genast potentialen i förslaget, berättar Göran Danasten som sedan början av 2015 var ansvarig för projektet inom SVT. Att SVT Drama precis i det ögonblicket letade¨efter en serie som kunde berätta om hur det moderna Sverige hade växt fram gjorde det lättare att fatta ett beslut om att utveckla förslaget, berättar Göran Danasten. 

– Restaurangmiljön är en spelbar arena med en tydlig hierarki som vi kunde utnyttja för att skapa en intressant väv av händelser. En annan bonus var att vi kunde ge maten en tydlig roll i en tv-serie.

Ingen erfarenhet av manusarbete

Blanceflor Drugge (Marika Lindström) och August Drugge (Björn Granath).

Blanceflor Drugge (Marika Lindström) och August Drugge (Björn Granath). (Foto: Johan Paulin /SVT)

En hake var att Johan Rosenlind inte hade någon erfarenhet av att skriva manus för tv. Därför fick han tidigt hjälp av den rutinerade manusförfattaren Ulf Kvensler och SVT:s manusredaktör Malin Nevander för utveckla idén till en tv-serie. 

Den process som nu påbörjas fortgår i flera år. Under den tiden skrivs ett manus klart samtidigt som finansieringen löstes.

– SVT kan inte finansiera den här typen av satsningar själva. Därför är vi beroende av att hitta samarbetspartners. Och givet den nya konkurrensen och de nya utmaningar vi möter, inte minst på det globala planet, kan vi behöva bygga allianser som är både heliga och oheliga. 

Vår tid är nu

Bakre raden, stående fr vänster: Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist). Sittande från vänster: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Helga Löwander (Suzanne Reuter). (foto: Johan Paulin)

Viaplay

Den oheliga medspelaren i det här fallet blev Viaplay. Att det är mer kontroversiellt än de traditionella medfinansiärerna som SVT brukar liera sig med beror på att de är, och det i ökande grad, en rak konkurrent till SVT när det gäller dramaproduktion.

– Det är första gången SVT Drama samarbetar med Viaplay, och det var långt ifrån givet att vi skulle sätta oss i samma båt som dem. Men samarbetet har varit både kreativt och organiskt, menar Göran Danasten vars roll i projektet har varit att bevaka SVT:s intressen men även vara med och fatta alla nyckelbeslut. 

– Det innebär att jag har levt med den här serien under de senaste åren. 

Det andra ovanliga beslutet var att SVT valde att beställa två säsonger på ett bräde. Det betyder att både författare, skådespelare och alla andra inblandade har kunnat höja blicken och jobba med längre linjer än vad som är normalt.

Synergieffekter

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson).

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson). (Foto: Johan Paulin /SVT)

Framförallt kan händelser med upprinnelse under den första säsongen få leva och avslutas under den andra. Det i sig har skapat förutsättningar att från grunden bygga mer komplexa historier.

Även inom produktionen, i allt från studiobyggen till medverkande-kontrakt, skapades en rad synergi-effekter. Och inte minst skänkte den långa planeringshorisonten ett lugn till hela projektet.

Ett mindre dramatiskt beslut, men som kan bli nog så viktigt, är att SVT Dramas sändningstid på måndagar har flyttats från nio till åtta. 

– Genom att tidigarelägga sändningen en timme hoppas och tror vi att vi kan nå fler. Inte minst nu när vi har en serie som kan locka många olika målgrupper. Att de klassiska dramaälskarna kommer att gilla vad de ser är jag övertygad om men jag tror att det här är en serie som flera generationer kommer att vilja titta på tillsammans.

Hur pirrigt är det nu när publiken ska få se vad ni har åstadkommit?

– Jag är skitnervös.  Vi har jobbat så hårt och så länge att det är omöjligt att tänka på vad publiken ska tycka. Hur mottagandet blir handlar också mycket om timing. Och vi kan ju inte kontrollera allt…

Men är du själv nöjd med serien?

– Jättenöjd. Och inte bara jag, alla som har jobbat med serien är både lyckliga och stolta över det vi har skapat.

Galapremiär för Vår tid är nuöppnas i nytt fönster

SvD: Recension: "Vår tid är nu" - ren njutning"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta Vår tid är nu:

Seriestart: måndagen den 2 oktober kl 20.00 i SVT1. Tio avsnitt kommer att sändas under hösten och tio under 2018.

Manus: Ulf Kvensler, Malin Nevander, Johan Rosenlind och Jonas Frykberg.

Regi: Harald Hamrell, Molly Hartleb (säsong 1), Anna Zackrisson, Andrea Östlund (säsong 2).

Skådespelare: 

Producent: Susann Billberg 

Projektledare på SVT: Göran Danasten

Serien produceras av Jarowskij, i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör